fbpx

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is een zeer betrouwbare en praktische methode om zwangerschap te voorkomen. Wanneer u de anticonceptiepil slikt verandert de samenstelling van uw bloed. Uw bloed bevat dan meer vrouwelijke hormonen. Daarmee neemt het risico op trombose gemiddeld met 4 keer toe.

Leeftijd en anticonceptiemiddelen

Jonge, gezonde vrouwen hebben een kleine kans trombose te ontwikkelen als zij alleen de anticonceptiepil slikken. Als u boven de 40 jaar oud bent en de pil slikt, neemt het risico toe. Helaas is nog niet goed te zeggen in welke gevallen u beter wel of geen pil kunt gebruiken. Bespreek in alle gevallen het gebruik van anticonceptiemiddelen met uw huisarts.

> Lees hier het verhaal van Robin, die trombose kreeg door de pil toen zij 18 jaar oud was

Extra risicofactoren trombose bij anticonceptiemiddelen

  • Een erfelijke afwijking
  • Een familiegeschiedenis van trombose
  • U heeft eerder een trombose gehad
  • Roken
  • Overgewicht
  • Pilgebruik op oudere leeftijd (35+)

Combinatiepil en progestageenpil

Er is een divers aanbod van de anticonceptiepil. Deze kan gesplitst worden in de combinatiepil en de progestageenpil.

  • De combinatiepil bevat de hormonen progestageen en oestrogeen. Deze pilsoort wordt vaak ingedeeld in generaties, waarbij het verschil tussen generaties vaak zit in het type progestageen. Tussen de generaties zit een verschil in risico op trombose. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een tweede-generatiepil een iets lager risico op trombose met zich meedraagt dan een derde- en vierde-generatiepil.
  • De progestageenpil met één hormoon, ook wel de minipil genoemd, geeft geen verhoogd risico op een trombose.

Overzicht anticonceptiemiddelen en het risico op trombose

Voor een compleet overzicht kunt u de tabel in onderstaande link raadplegen. Deze tabel bevat ook de risico’s voor andere anticonceptiemiddelen. De cijfers zijn afkomstig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (2018). Het is raadzaam om altijd uw arts te raadplegen over uw mogelijkheden met betrekking tot anticonceptie, zelfs als de risicofactoren niet op u van toepassing zijn.

Bekijk de tabel van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Meer informatie op de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Vraaggesprek anticonceptie en hormonen

Op de site van de Harteraad kunt u een vraaggesprek lezen met prof. dr. Saskia Middeldorp, internist vasculaire geneeskunde, over het gebruik van hormonen en trombose. Het gesprek dateert van juli 2018.

Bekijk hier het vraaggesprek 

Cyberpoli

De Cyberpoli is een internetkliniek en ontmoetingsplaats voor jongeren van 13 tot 26 jaar. Hier vindt u ook meer informatie over trombose en de anticonceptiepil.

Bezoek de Cyberpoli


Meer informatie over trombose?

Download hier onze gratis brochure.
In deze brochure leest u meer over:

✓ De verschillende soorten trombose
✓ Eerste symptomen van trombose
✓ Behandeling van trombose

Download de brochure