May-Thurner syndroom

Dit is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar. Bij het May-Thurner syndroom ligt (meestal) de linker bekkenader ingeklemd tussen de rechterbekkenslagader en de wervelkolom.

Door de vernauwing neemt de druk in het linkerbeen toe, doordat het bloed niet snel genoeg kan doorstromen. Hierdoor ontstaat vochtophoping in het linkerbeen (oedeem) en heftige pijn en een gespannen gevoel tijdens het lopen (dit heet ook wel veneuze claudicatio). De afwijking verhoogt de kans op veneuze trombose.

Symptomen

  • pijn in de benen in rust
  • pijn bij het lopen
  • zware benen
  • spataders
  • vocht vasthouden
  • beschadigingen van de huid bij de enkel

Oorzaak

De oorzaak van het May- Thurner syndroom is een vernauwing van de bekkenader waardoor de uitstroom van het bloed uit het been belemmerd wordt. Meestal zit deze vernauwing in de linker bekkenader. De vernauwing ontstaat doordat één van de slagaders in het bekken te dicht op het bekkenader ligt. Hierdoor wordt de bekkenader samengedrukt tussen de slagader en de achterliggende ruggenwervels. Het bloed uit het been kan hierdoor minder goed wegstromen en de druk in de aders van het been loopt op. De vernauwing in de ader is te behandelen door middel van dotteren en het plaatsen van een stent.

Het syndroom wordt ook wel iliacaspoor of bekkenspoor genoemd en is een zogenaamd veneus compressiesyndroom. Bij een veneus compressiesyndroom wordt een ader geheel of gedeeltelijk dichtgedrukt.