Anticonceptiepil en trombose

De anticonceptiepil is een zeer betrouwbare en praktische methode om zwangerschap te voorkomen. Wanneer u de anticonceptiepil gebruikt, verandert de samenstelling van het bloed door de toename van vrouwelijke hormonen. Het risico op een trombose neemt hiermee toe. Jonge, gezonde vrouwen hebben een kleine kans om een trombose te ontwikkelen bij het gebruik van de anticonceptiepil. Echter, meerdere factoren kunnen dit risico verhogen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een erfelijke afwijking
  • Een familiegeschiedenis van trombose
  • U heeft eerder een trombose gehad
  • Roken
  • Overgewicht
  • Pilgebruik op oudere leeftijd (35+)

Combinatiepil en progestageenpil

Er is een divers aanbod van de anticonceptiepil. Deze kan gesplitst worden in de combinatiepil en de progestageenpil.

De combinatiepil bevat de hormonen progestageen en oestrogeen. Deze pilsoort wordt vaak ingedeeld in generaties, waarbij het verschil tussen generaties vaak zit in het type progestageen.Tussen de generaties zit een verschil in risico op trombose. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een tweede-generatiepil een iets lager risico op trombose met zich meedraagt dan een derde- en vierde-generatiepil.

De progestageenpil met één hormoon, ook wel de minipil genoemd, geeft geen verhoogd risico op een trombose.

Overzicht anticonceptiemiddelen en het risico op trombose
Voor een compleet overzicht kunt u de tabel in onderstaande link raadplegen. Deze tabel bevat ook de risico’s voor andere anticonceptiemiddelen. De cijfers zijn afkomstig van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (2018). Het is raadzaam om altijd uw arts te raadplegen over uw mogelijkheden met betrekking tot anticonceptie, zelfs als de risicofactoren niet op u van toepassing zijn. Bekijk de tabel van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Vraaggesprek anticonceptie en hormonen
Op de site van de Harteraad kunt u een vraaggesprek lezen met prof. dr. Saskia Middeldorp, internist vasculaire geneeskunde, over het gebruik van hormonen en trombose. Het gesprek dateert van juli 2018.