fbpx

Elastische kousen

Een belangrijk onderdeel in de behandeling van veneuze trombose zijn de therapeutische elastische kousen (soms afgekort tot tek) en ook wel compressiekous of steunkous genoemd. Deze kousen zorgen ervoor dat het opgehoopte vocht in uw arm of been (oedeem) wordt afgevoerd. Na een ernstige trombosebeen of trombosearm is uw lichaam daar zelf niet meer toe in staat. Door het gebruik van de therapeutische kous neemt de kans af dat u het posttrombotisch syndroom ontwikkelt. Daarvoor moet u de kous 6 maanden tot 1 jaar dragen. Lees hieronder meer over elastische kousen.

Meestal schrijft uw arts de elastische kous voor. Uw arts geeft op het recept aan voor welke periode u de kous moet dragen, wat de lengte van de kous moet zijn en welke drukklasse de kous moet hebben. De drukklasse geeft aan hoeveel druk er op het lichaamsdeel moet komen te staan om overtollig vocht te kunnen afvoeren. Vervolgens zal u worden doorgestuurd naar een gespecialiseerd bandagist of huidtherapeut. Deze zal de kous bij u aanmeten.

Het is belangrijk de kous goed te onderhouden. U kunt hem beter een keer te veel wassen dan te weinig, omdat de druk daarmee wordt hersteld.  Bespreek met uw bandagist of therapeut hoe u uw kous het beste kunt onderhouden en wanneer deze aan vervanging toe is.