fbpx
arts dokter

Chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie (CTEPH)

Een longembolie, waarbij een bloedvat in of naar uw longen verstopt is door een bloedprop, is meestal goed te behandelen door het slikken van antistollingsmiddelen. Dat helpt uw lichaam om het stolsel op te ruimen. Het soms ook voor dat één of meerdere bloedstolsels niet goed oplossen. Hierdoor blijven verstoppingen aanwezig waardoor de bloeddruk in de longslagaders flink kan toenemen. Door deze verhoogde druk moet de rechterhartkamer meer moeite doen om bloed rond te pompen in de longen. Wanneer deze druk te veel wordt, kan het leiden tot het falen van de rechterhartkamer. Dit wordt ook chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie (CTEPH) genoemd. Onbehandeld zal uw conditie bij CTEPH steeds verslechteren. Als de druk in de longvaten blijft toenemen, kan dit leiden tot een verminderde hartpompfunctie en uiteindelijk zelfs tot hartfalen.

Symptomen

Mensen met CTEPH ervaren symptomen zoals:

  • Kortademigheid
  • Vasthouden van vocht in de enkels (oedeem)
  • Flauwvallen of de neiging hebben om flauw te vallen
  • Duizeligheid
  • Pijn op de borst
  • Hartkloppingen

Diagnose

Deze symptomen zijn niet specifiek te relateren aan CTEPH en passen ook bij andere aandoeningen. Hierdoor is het diagnosticeren van CTEPH vaak lastig. CTEPH is een vorm van pulmonale hypertensie. Er zijn tientallen oorzaken van pulmonale hypertensie bekend. Een pulmonale hypertensie hoeft dus zeker niet altijd het gevolg van chronische longembolieën te zijn. Zo kan pulmonale hypertensie ontstaan door bijvoorbeeld een chronisch zuurstoftekort bij patiënten met COPD of door een aangeboren afwijking van de linkerhartkamer.

Aangezien CTEPH een progressieve aandoening is, is vroegtijdige herkenning enorm belangrijk. Zo kan een arts bij verdenking van CTEPH een perfusiescan en echocardiografie uitvoeren. Bij een perfusiescan wordt een licht radioactieve stof met een injectie toegediend in een bloedvat in de arm. Deze radioactieve stof is niet schadelijk. Vervolgens bekijkt de arts naar de doorbloeding en functie van de longen. Hiermee kan de arts bekijken of er nog steeds longembolieën aanwezig zijn. Een echocardiografie laat zien of er sprake is van een wandverdikking of verwijding van de rechterhartkamer. Hiermee kan een arts aantonen of er sprake is van een te hoge druk in de rechterhartkamer.

Behandeling

Anders dan andere vormen van pulmonale hypertensie, is CTEPH wel te genezen. Voor een deel van de patiënten met CTEPH is pulmonale endarterectomie een mogelijke operatie. Hierbij verwijdert een chirurg de binnenbekleding van de longslagader waaraan ook stolsels vastzitten. Dit is een ingrijpende operatie waarbij de uitvoering afhangt van de plaats van de stolsel en het aantal stolsels. Patiënten met andere aandoeningen en een slechte conditie komen minder snel in aanmerking voor deze operatie.

Meer informatie over trombose

Download de Brochure Wat is Trombose

In deze folder met trombose informatie leest u meer over:

De verschillende soorten trombose
Eerste symptomen van trombose
Behandeling van trombose

Download hier onze gratis folder