fbpx

1 oktober 2019

Lousewies (53) kreeg in 1997 een armtrombose

Ex-politica Lousewies van der Laan vliegt de wereld over, mét steunkousen en een stoel bij het gangpad. Ze kreeg in 1997 een armtrombose en heeft nu een hoog tromboserisico: “Ik ben zo blij dat ik dit weet.” Lees hier haar verhaal.

Ik kon me nauwelijks aankleden

Van der Laan had in 1997 een drukke, dynamische baan bij de Europese Commissie (EC) in België. Ineens was er die last van haar arm: “Ik kon me na een tijdje nauwelijks meer aankleden. De fysio en huisarts kwamen er niet uit. Als je jong bent, denken ze niet aan trombose. Ik lette zelf ook niet op de signalen, want ik kende ze niet.”

Bekijk hier het verhaal van Lousewies

Rare bloedresultaten

“Bij de EC kreeg je jaarlijks een uitgebreide medische keuring. Dat was net in die periode. Ik kreeg een telefoontje: ‘We hebben rare bloedresultaten gekregen. Heeft u ergens een infectie of een open wond?’ Ik zei: ‘Nee, maar ik kan mijn arm niet goed bewegen.’ De arts zei dat ik onmiddellijk naar het ziekenhuis moest gaan: ‘U heeft waarschijnlijk een armtrombose’. Ik stribbelde zelfs nog even tegen, want ik was aan het werk.”

Ik had een armtrombose

“Ook bleek ik Factor V Leiden te hebben, een erfelijke aandoening met een verhoogd tromboserisico. Een paar weken later vertelde ik een Amerikaanse vriendin over deze diagnose. Ze zei: ‘Oh, dan moet ik je waarschuwen.’ Zij heeft het ook, maar ontdekte dit te laat. Tijdens de zwangerschap van haar oudste voelde ze dat er iets niet goed ging. Ook bij haar dacht niemand aan trombose. Later bleek dat ze een embolie bij de baarmoeder had, waardoor haar zoon een hersenbeschadiging heeft opgelopen.”

Help Lousewies in de strijd tegen trombose

Per dag overlijden maar liefst 40 mensen aan trombose. Dat moet stoppen! Meer onderzoek is nodig om het aantal trombosegevallen te verminderen en daar kunnen we uw steun goed bij gebruiken!

Help Lousewies in de strijd tegen trombose

Wat mijn vriendin is overkomen, is te voorkomen.

“Als je zwanger bent met een hoog tromboserisico, dan moet je aan de bloedverdunners. Ik ben zo blij dat mijn vriendin me heeft gewaarschuwd. Tijdens mijn zwangerschappen en in de weken daarna kreeg ik bloedverdunners. Alles ging goed. Ik zie mijn armtrombose dus echt als een cadeautje, want nu heb ik twee gezonde kinderen. Dat is het mooiste wat je kan hebben.”

Wat als…

“Wat als ik niet bij de Europese Commissie had gewerkt, met die verplichte keuring? Wat als ik met die arm was doorgelopen? Een longembolie of erger, ik moet er niet aan denken. En wat als ik niet in België had gewoond? In Nederland is zo’n erfelijkheidstest niet standaard. En wat als die Amerikaanse vriendin me niet had gewaarschuwd voor mijn zwangerschappen? Ik heb echt geluk op geluk op geluk gehad.”

Trombose magazine

Meld u aan voor het gratis Trombose magazine en ontvang 3 keer per jaar informatie over de risico’s en behandeling van trombose.

In het magazine leest u onder andere:
✓  Patiëntenverhalen
✓  Tips
✓  Nieuws
✓  Resultaten

Ja, ik meld me aan

Uitgelicht voor u

Help Lousewies in de strijd tegen trombose Help Lousewies in de strijd tegen trombose Help Lousewies in de strijd tegen trombose

Help in de strijd tegen trombose

Per dag overlijden maar liefst 40 mensen aan trombose. Dat MOET stoppen! Meer onderzoek is nodig om het aantal trombosegevallen te verminderen en daar kunnen we uw steun goed bij gebruiken!

Word donateur
Meld u aan voor het gratis Trombose magazine Meld u aan voor het gratis Trombose magazine Meld u aan voor het gratis Trombose magazine

Trombose magazine

Meld u aan voor het gratis Trombose magazine en ontvang elke 4 maanden informatie over de risico’s en behandeling van trombose.

Ja, ik meld me aan