fbpx

Vitamine K-remmers

Vitamine K-remmers (ook wel cumarines genoemd) zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm die de werking van vitamine K tegengaan; het zijn vitamine K-antagonisten (VKA’s).

Vitamine K

U heeft vitamine K nodig voor het aanmaken van een aantal stollingsfactoren. Deze factoren zorgen ervoor dat bloed kan stollen. Vitamine K-remmers zorgen er dus voor dat uw lichaam minder stollingsfactoren kan aanmaken en uw bloed minder kans krijgt om te stollen, waardoor de kans op een trombose kleiner wordt. Vitamine K wordt in het lichaam in de darmen gemaakt. Daarnaast komt het voor in ons voedsel, met name in groene groentes, zoals boerenkool, avocado en spinazie.

Gebruik

Als de aanmaak van stollingsfactoren helemaal wordt geblokkeerd, kan dit leiden tot (levens)gevaarlijke bloedingen. De vitamine K-remmers maken het bloed minder stolbaar, maar laten genoeg stollingsfactoren over om ons lichaam bij bijvoorbeeld een wondje te beschermen.

Als u voor het eerst een diep-veneuze trombose (trombosebeen) hebt doorgemaakt krijgt u doorgaans voor 3 tot 6 maanden vitamine K remmers voorgeschreven. Als u meerdere keren een diepveneuze trombose hebt doorgemaakt of als u beschikt over meerdere risicofactoren voor het ontstaan van trombose, krijgt u 6 maanden of soms zelfs levenslang vitamine K-remmers voorgeschreven. Als u 6 maanden of langer vitamine K-remmers nodig heeft, dan kunt u zelf leren uw eigen bloed te testen. Lees meer over zelfmeten. Inmiddels is er een nieuwe generatie antistollingsmiddelen, de DOAC’s, waarvoor het niet meer nodig is het bloed te testen.

Verschillende VKA’s

De meest voorgeschreven vitamine K-remmers zijn:

  • acenocoumarol
  • fenprocoumon

Voordelen

  • Acenocoumarol is kort werkzaam is (enkele dagen). Het medicijn werkt snel en is ook snel verdwenen als u stopt met slikken, bijvoorbeeld als u wordt geopereerd.
  • Fenprocoumon is lang werkzaam (tot 2 weken), waardoor uw INR-waarde meer continue op het gewenste niveau zit.

Nadelen

  • Door de korte werking van acenocoumarol schommelt de INR-waarde vaker.
  • Als u fenprocoumon gebruikt en u geopereerd moet worden, moeten er extra maatregelen genomen moeten worden om de werking van fenprocoumon tijdig op te heffen. Dat gebeurt door het toedienen van vitamine K.

Heeft u vragen over het gebruik van antistollingsmedicatie? Kijk dan op onze speciale website www.allesoverantistolling.nl/patient voor alle antwoorden en meer informatie

Bestel de antistollingspas

Gebruikt u antistollingsmiddelen? Vraag dan gratis de Antistollingspas aan!

Vraag gratis aan