fbpx

April 2021 – Levensgevaarlijke complicatie bij corona: trombose

2021 staat natuurlijk in het teken van corona. Als u dit leest, bent u misschien al gevaccineerd. Soms krijg ik nog bezorgde vragen in de mailbox: “is het vaccin wel veilig als ik antistollingsmiddelen gebruik?” In dit artikel geeft huisarts-onderzoeker dr. Geert-Jan Geersing antwoord op die vraag.

Dankzij u konden we vorig jaar een unieke samenwerking van trombose-onderzoekers opzetten. Inmiddels zijn zij druk bezig met het onderzoeken van trombosecomplicaties bij corona. Opvallend: universiteiten en ziekenhuizen werken tijdens deze pandemie op grote schaal samen. We hopen natuurlijk op doorbraken die complicaties door trombose bij ernstige corona verminderen en zo levens redden. Arts-onderzoeker Fleur Kaptein en prof. dr. Menno Huisman van het LUMC vertellen hoe het ging tijdens de tweede golf.

Hoewel we een heel magazine kunnen vullen met corona en het vaccin, ben ik heel blij dat we ook ruimte hebben voor bijvoorbeeld een bericht over ons patiëntenpanel, op pagina 8. Dit keer vroegen we zo’n 600 patiënten naar de informatievoorziening in het ziekenhuis na een veneuze trombose, zoals een trombosebeen of een longembolie. Hoewel veel goed gaat, vond bijna de helft de informatie onvolledig of tegenstrijdig.

De uitkomsten motiveren ons om bepaalde thema’s nog hoger op de agenda te zetten. Hoe kunnen we bijdragen aan meer en betere informatie over bijvoorbeeld anticonceptie en trombose, langdurig gebruik van antistollingsmedicatie of herstel na een longembolie? Dankzij het panel zitten we vol ideeën en daar hoort u in volgende nieuwsbrieven meer over.

Download de nieuwsbrief

Schrijf u in voor de online nieuwsbrief

De Trombosestichting verstuurt 1 keer per maand een e-mail nieuwsbrief met patiëntenverhalen, tips en nieuws op het gebied van trombose. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkeling rondom trombose? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief