fbpx
veiligere behandeling van trombose

17 mei 2021

Therapietrouw van belang als bescherming tegen trombose bij coronapatiënten

Gebruikt u dagelijks bloedverdunners? Blijf dat dan vooral trouw doen. Dit kan u beschermen tegen trombose bij een ernstige corona-infectie.

 

Onderzoekers van het UMC Utrecht, namens de Dutch Covid & Thrombosis Coalition (DCTC), ontdekten dat mensen die dagelijks antistollingsmiddelen gebruiken, bijvoorbeeld vanwege hartritmestoornissen, veel minder risico hebben op trombose als zij met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Let u er daarom goed op dat u uw medicatie trouw neemt. Uit dit onderzoek blijkt ook dat mensen die na opname met COVID-19 trombose in de longen ontwikkelen, gemiddeld jonger zijn (namelijk 55 jaar) dan diegenen die dat niet ontwikkelen (70 jaar).

Trombose als gevolg van corona

Tijdens de eerste coronagolf in Nederland bleek al snel dat mensen die met het coronavirus in het ziekenhuis belanden vaak trombose krijgen en daar ook aan overlijden. Trombose is een ongewenst bloedstolsel in een bloedvat. Dit kunnen grote stolsels zijn die de bloedsomloop belemmeren, maar dit kunnen ook kleine en zelfs microstolsels zijn. Alle typen trombose kunnen in weefsels door het hele lichaam schade aanrichten. De gevolgen zijn vooral heel ernstig bij trombose in de longen of de hersenen.

Al deze vormen van trombose komen vaak voor bij COVID-19 patiënten die in het ziekenhuis liggen. Bij bijna de helft van de patiënten op de intensive care (IC) ontstaat veneuze trombose in de longen, ook wel longembolie genoemd. En op de verpleegafdeling krijgt van elke 10 patiënten één patiënt een longembolie. Dit betreft zowel grote stolsels als microstolsels in de longblaasjes.

Groot onderzoek naar oorzaken van trombose bij COVID-19 en behandelingen

In 2020 zijn alle grote Nederlandse ziekenhuizen gaan samenwerken, onder de naam Dutch Covid & Thrombosis Coalition (DCTC). Verschillende onderzoekers onderzoeken de relatie tussen het coronavirus en al deze vormen van (veneuze) trombose. En ook kijken zij hoe het behandeld kan worden. Dit onderzoek is gefinancierd door de Trombosestichting en ZonMw.

Onderzoek naar het effect van dagelijks gebruik van antistollingsmedicatie

De onderzoeksgroep in het UMC Utrecht, onder leiding van dr. Coen Maas, heeft specifiek gekeken naar het gebruik van antistollingsmiddelen en het ontstaan van trombose bij coronapatiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis. In dit onderzoek is gekeken naar 79 coronapatiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis. Door middel van bloedonderzoek is gekeken naar de activiteit van de bloedplaatjes en de relatie met trombosegevallen en de kans op overlijden (mortaliteit).

Het onderzoek laat inderdaad zien dat ernstige corona-infecties leiden tot meer kans op trombose. Ook blijkt dat mensen die dagelijks antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruiken, bijvoorbeeld vanwege hartritmestoornissen of een eerdere trombose, een lager risico hebben om trombose te ontwikkelen als zij met een corona-infectie in het ziekenhuis terechtkomen. Dit risico is maar liefst vijf keer lager dan bij mensen die geen antistollingsmiddelen gebruiken.

Meer trombose bij jongere patiënten

Uit het onderzoek bleek ook dat coronapatiënten die tijdens een ziekenhuisopname trombose ontwikkelen (meestal in de longen) gemiddeld jonger (55 jaar) zijn dan de coronapatiënten die geen trombose ontwikkelen (70 jaar).

Therapietrouw belangrijk voor iedereen die antistolling gebruikt

Kortom, mensen die om medische redenen dagelijks antistollingsmedicatie gebruiken hebben er baat bij therapietrouw te zijn. Het maakt de kans op trombose aanzienlijk kleiner als zij ziek worden vanwege het coronavirus. Helaas heeft het geen zin om mensen zonder een medische indicatie preventief antistollingsmiddelen te geven. Dat komt omdat antistollingsmiddelen ook bloedingen kunnen geven. Totdat iedereen gevaccineerd is, blijft het dus nodig voorzichtig te zijn om verspreiding van het virus te voorkomen.


Gebruikt u ook bloedverdunners? Vraag dan hier uw gratis Antistollingspas aan!