Bij een longembolie zit een bloedvat in of naar uw longen verstopt. Daardoor krijgt u minder zuurstof in uw bloed. U krijgt het dan benauwd. Een longembolie kan worden veroorzaakt door een bloedstolsel uit uw been of onderbuik. Het stolsel kan losraken en via uw bloed naar de longen stromen. Als het bloedstolsel in de longslagader vastloopt, kan er naar het achterliggende longweefsel weinig of geen bloed meer stromen. Ook dan komt er minder zuurstof in het bloed. Een stolsel kan ook ontstaan in de longen zelf. Longembolie is meestal goed te behandelen, als deze op tijd ontdekt wordt.
De ernst van een longembolie hangt af van de grootte van de embolie. Bij een grote longembolie wordt een gedeelte van de bloedsomloop geblokkeerd. Dan komt er weinig zuurstof in het bloed en kan een longinfarct ontstaan. Een zeldzame en levensbedreigende vorm van een longembolie is een ruiterembolie.
Symptomen longembolie
- plotseling opkomende en onverklaarbare kortademigheid
- pijn bij zuchten en hoesten
- pijn op de borst, pijn bij ademhalen, pijn tussen de schouderbladen
- snelle ademhaling
- niet liggend kunnen slapen vanwege pijn of kortademigheid, of beiden
Mogelijke andere symptomen van een longembolie zijn:
- hartkloppingen
- flauwvallen
- zwelling en pijn in het been
- bloed opgeven
- benauwdheid
- bleke gelaatskleur
- transpireren
- pijn op de borst
- lichte stijging van de lichaamstemperatuur of koorts
- plotseling ontstane prikkelhoest
> Lees hier verder over de verschillende symptomen van een longembolie
Een trombose kan levensgevaarlijk zijn. Neem bij vermoeden van een trombose altijd direct contact op met uw (huis)arts of bel 112. |
Diagnose longembolie
Veel symptomen lijken op de symptomen van een hartinfarct, een ontsteking van de longvliezen, een klaplong of een longontsteking. Daarom wordt longembolie in eerste instantie nogal eens gemist. Soms wordt een longembolie per toeval ontdekt als een foto van het hart wordt gemaakt. Als u eerder een trombosebeen heeft gehad (bijvoorbeeld na een enkelbreuk of operatie) dan is de kans groot dat er ook stolsels in een long of beide longen terecht zijn gekomen. Herkent u bovenstaande symptomen en heeft u recent een enkelbreuk of operatie gehad, dan kan het zijn dat u een longembolie heeft.
Als de diagnose, en dus de behandeling, lang op zich laat wachten, of bij een grote longembolie, is het longweefsel vaak beschadigd door gebrek aan zuurstof. Dit heet een longinfarct. U kunt dan blijvende klachten houden. Toch is het ook dan van belang om in beweging te blijven en te proberen uw conditie te verbeteren. Neemt u dan contact op met uw huisarts of longarts voor een geschikt revalidatieprogramma.
> Lees meer over post-longembolie syndroom
Patiëntverhalen
Op onze website kunt u vele patiëntenverhalen lezen, o.a. van mensen die een longembolie hebben gehad.
> Lees hier over hoe Sandy (45) een longembolie kreeg terwijl ze antistollingsmedicatie gebruikte
Brochure trombose & longembolie
Vraag de gratis brochure aan over longembolie.
In de brochure leest u onder andere:
✓ Longembolie helder uitgelegd
✓ Ervaringsverhalen van patiënten
✓ Specialist aan het woord
✓ Nieuwe longembolie voorkomen
✓ Binnen 5 werkdagen in huis