Longembolie

Bij een longembolie zit een bloedvat in of naar uw longen verstopt. Daardoor krijgt u minder zuurstof in uw bloed. U krijgt het dan benauwd. Een longembolie kan worden veroorzaakt door een bloedstolsel uit uw been of onderbuik. Het stolsel kan losraken en via uw bloed naar de longen stromen. Als het bloedstolsel in de longslagader vastloopt, kan er naar het achterliggende longweefsel weinig of geen bloed meer stromen. Ook dan komt er minder zuurstof in het bloed. Een stolsel kan ook ontstaan in de longen zelf. Longembolie is meestal goed te behandelen, als deze op tijd ontdekt wordt.

De ernst van een longembolie hangt af van de grootte van de embolie. Bij een grote longembolie wordt een gedeelte van de bloedsomloop geblokkeerd. Dan komt er weinig zuurstof in het bloed en kan een longinfarct ontstaan. Een gedeelte van het longweefsel afsterft dan af door tekort aan zuurstof. Dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 10 mensen met een longembolie. Gemiddeld krijgen per jaar ongeveer 10.000 Nederlanders een longembolie.

Een longembolie is een serieuze en gevaarlijke aandoening.

Neem daarom altijd contact op met uw arts of bel 112 als u de symptomen herkent.

Symptomen van een longembolie:

• Plotseling opkomende en onverklaarbare kortademigheid;
  • Pijn bij zuchten en hoesten;
  • Pijn op de borst, pijn bij ademhalen, pijn tussen de schouderbladen;
  • Snelle ademhaling;
  • Niet liggend kunnen slapen vanwege pijn of kortademigheid, of beiden.

Mogelijke andere symptomen van een longembolie zijn:

• hartkloppingen
  • flauwvallen
  • zwelling en pijn in het been
  • bloed opgeven
  • benauwdheid
  • bleke gelaatskleur
  • transpireren
  • pijn op de borst
  • lichte stijging van de lichaamstemperatuur of koorts
  • plotseling ontstane prikkelhoest

Veel symptomen lijken op de symptomen van een hartinfarct, een ontsteking van de longvliezen, een klaplong of een longontsteking. Daarom wordt longembolie in eerste instantie nogal eens gemist. Soms wordt een longembolie per toeval ontdekt als een foto van het hart wordt gemaakt. Als u eerder een trombosebeen heeft gehad (bijvoorbeeld na een enkelbreuk of operatie) dan is de kans groot dat er ook stolsels in een long of beide longen terecht zijn gekomen. Herkent u bovenstaande symptomen en heeft u recent een enkelbreuk of operatie gehad, dan kan het zijn dat u een longembolie heeft. Neemt u dan meteen contact op met uw huisarts, behandelend arts of met 112.

Als de diagnose, en dus de behandeling lang op zich laat wachten, of bij een grote longembolie, is het longweefsel vaak beschadigd door gebrek aan zuurstof. U kunt dan blijvende klachten houden. Toch is het ook dan van belang om in beweging te blijven en te proberen uw conditie te verbeteren. Neemt u dan contact op met uw huisarts of longarts voor een geschikt revalidatieprogramma.

Patiëntverhalen

Op onze website kunt u vele patiëntenverhalen lezen, o.a. van mensen die een longembolie hebben gehad. Zo kreeg Sandy op haar 45e een longembolie, terwijl ze antistollingsmedicatie gebruikte.

Wilt u ook het trombose magazine ontvangen?

De Trombosestichting verstuurd 3 keer per jaar een papieren magazine over trombose. In het magazine leest u onder andere:

✓ Patiënten verhalen
✓ Tips