Darminfarct

Een darminfarct kan optreden als de bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de bloedvoorziening van de dikke en de dunne darm ernstig vernauwd of zelfs afgesloten zijn. Dat kan gebeuren door stolsels die ontstaan in de slagaders in de darmen.

Bloedstolsel vanuit hart

Maar het kunnen ook stolsels zijn die van elders in het lichaam met het bloed naar de darm worden meegevoerd. Deze stolsels komen dan vooral vanuit het hart, bijvoorbeeld bij boezemfibrilleren. Als de bloedvaten in de darm afgesloten zijn, komt de bloedvoorziening in een groot deel van de darmen in gevaar. Het kan leiden tot het afsterven van een gedeelte van de darm. Dat wordt een darminfarct genoemd. Een darminfarct treedt meestal op bij ouderen en leidt vaak tot overlijden.

Klachten van een darminfarct

Klachten worden vaak laat ontdekt. Onbehandeld is er een hoge kans om eraan te overlijden. Een beginnend darminfarct geeft hevige buikpijn, die vaak uitstraalt naar de rug. De buikpijn kan gepaard gaan met koorts, misselijkheid en braken. Er is sprake van diarree, vaak met bloed erbij.

Onderzoek

Onderzoek in dit stadium wijst niet altijd op een darminfarct. In een later stadium zwelt de buik op, daalt de bloeddruk, stijgt de hartslag en wordt de patiënt koud en bleek. Ook krijgt de patiënt vrijwel altijd een bloedvergiftiging. Een  darminfarct is zeer ernstig en acuut, en vrijwel altijd is een operatie en antibiotica nodig.

Meer informatie over een darminfarct vindt u op de website van ziekenhuis Gelderse Vallei.

Meer informatie over trombose

In deze folder met Trombose informatie leest u meer over:

✓ wat is trombose?
 symptomen van trombose
✓ de risicofactoren van trombose
✓ hoe je trombose kunt herkennen en de kans erop verkleinen.

Download hier onze gratis folder