fbpx

2 mei 2010

Waar ontstaat een trombose?

Trombose kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan: In ader, been, arm, in 1 van de slagaders van het hart of een slagader in der hersenen of afvoerend bloedvat in de hersenen of oog.

In een ader, in het been of de arm

Een trombosebeen of -arm ontstaat vaak na een operatie of langdurige ziekte en kan leiden tot een levensgevaarlijke longembolie en het posttrombotisch syndroom (chronische aandoening van de aderen).

In één van de slagaders van het hart

Een trombose in één van de slagaders van het hart leidt tot een levensbedreigend hartinfarct. De schade aan de hartspier kan beperkt blijven als de trombose snel met medicijnen opgelost kan worden. Manieren om de vernauwing in de slagaders te behandelen zijn dotteren en bloedvatomleidingen (coronaire bypass).

In een slagader in de hersenen

Een trombose in een slagader van de hersenen leidt tot een TIA of een levensbedreigend herseninfarct. Het achterliggende deel van de hersenen krijgt door het afsluitende stolsel te weinig zuurstof en er ontstaan uitvalsverschijnselen. Als de afsluiting te lang duurt, kan het hersenweefsel afsterven.

In een afvoerend bloedvat in de hersenen

Deze zeldzame sinustrombose in de hersenen komt vooral bij jonge mensen voor en kan leiden tot hevige hoofdpijn, epilepsie en een herseninfarct.

In één of meerdere bloedvaten in het oog

Trombose in het oog ontstaat vaak bij ouderen met diabetes of een hoge bloeddruk. Bij deze vorm van trombose ontstaat er een  vochtophoping of ontsteking en vermindert het zicht.

Meer informatie over Trombose en hersenen

In deze brochure leest u meer over:

✓ Verschillen tussen beroerte, TIA, CVA en herseninfarct
✓ Wat is trombose
✓ Oorzaak van trombose
✓ Symptomen van trombose
✓ Hoe herken je een trombose

Download hier de brochure

 

Trombose in Nederland

30.000

mensen per jaar krijgen een veneuze trombose, zoals een trombosebeen of longembolie.

73.000

mensen per jaar krijgen een arteriële trombose, zoals een hartinfarct of herseninfarct.