fbpx
Kristel kreeg een dubbele longembolie

Kristel kreeg een dubbele longembolie

9 november 2021

Kristel Stal (25 jaar) kreeg in 2020 een dubbele longembolie. Als verpleegkundige zorgt ze altijd voor anderen, maar de signalen van haar eigen lijf miste ze die dag.

Ik wilde de zorg netjes afmaken

Ik ben verpleegkundige in de wijk. Die ochtend was ik al beroerd, maar ik wilde mijn cliënten niet in de steek laten. Bovendien leken de klachten op iets wat ik al had. Daar had ik medicijnen voor en het ging meestal snel over. Hoewel ik steeds kortademiger werd, ging ik dus gewoon naar de tweede mevrouw van die ochtend. Terwijl ik haar hielp met wassen en aankleden, ging het slechter. Ik kon nauwelijks met haar praten en kreeg steeds meer pijn op de borst. Ik heb niets laten merken, want ik wilde de zorg netjes afmaken.

De rit was 45 minuten rijden

Na mijn dienst lukte het nog om naar het huis van mijn ouders te rijden. Zij zagen meteen dat ik naar de dokter moest. De huisarts in opleiding had tijd en besloot direct dat er een ambulance moest komen. De rit was 45 minuten en ik werd aangesloten aan de zuurstof. Ze dachten in het ziekenhuis eerst aan hartklachten en vervolgens aan corona. Daar had ik zelf niet aan gedacht en mijn ouders en huisarts ook niet.

Meerdere bloedstolsels en een dubbele longembolie

Uit de CT-scan bleek dat ik meerdere bloedstolsels in de longen had en een dubbele longembolie. Omdat dit ook bij corona kan passen, kwam ik op de geïsoleerde afdeling. Niemand mocht langskomen. Ik maakte me vooral zorgen om de kwetsbare mensen die ik die ochtend en de dagen ervoor had verpleegd. Gelukkig was de uitslag van de coronatest negatief. Achteraf gezien heb ik al voor de longembolieën wat geks gevoeld. Ik had echt pijn in mijn been, dus daar zat de trombose waarschijnlijk eerst.

Trombose door de anticonceptiepil

Volgens de internist en longarts kreeg ik trombose door de anticonceptiepil. Ik heb ongeveer een jaar bloedverdunners geslikt, maar dat hoeft nu niet meer. Daar ben ik blij mee, want als er een hondje tegen me aansprong, had ik al een blauwe plek. En voor vrouwen is het natuurlijk lastig dat je menstruatie heftiger is. Ik ben ook niet zo bezorgd dat de trombose terugkomt. Veel risicofactoren zijn uitgesloten en ik let nu ook beter op mijn lijf. Laatst had ik een verdikking in mijn knieholte, maar dan laat ik dat gewoon nakijken. Het bleek vals alarm.

Geen last meer van de longembolieën

Ik kan eigenlijk zeggen dat ik geen last meer van heb van de longembolieën. Ik moest eerst wel een half jaar revalideren, met hulp van een fysiotherapeut. Op de longfoto’s is nu ook niets meer te zien. Zelfs werken gaat weer goed. De mevrouw die ik toen verpleegde, was helemaal ontdaan toen ik haar later vertelde waarom ik zolang niet bij haar was geweest. Ik werk inmiddels bij een andere organisatie, maar ook daar kan ik gelukkig weer lekker de wijk in.

Longembolie brochure

Brochure over Longembolie

In de brochure leest u onder andere:

   Longembolie helder uitgelegd
   Ervaringsverhalen van patiënten
   Specialist aan het woord
  Nieuwe longembolie voorkomen
✓   Binnen 5 werkdagen in huis

Vraag de brochure aan