fbpx

1 oktober 2019

Janneke (31) kreeg een longinfarct

Janneke Keller kreeg een longinfarct na een longembolie. “De pijn die ik voelde was zo erg, dat ik dacht ‘dit is het, ik ga dood.'” Lees hier haar verhaal.

Longinfarct na een longembolie

“In juni 2009 was ik een avond uit met vrienden. Thuis aangekomen voelde ik mij niet goed, ik was kortademig en benauwd, maar dit was voor mij nog geen reden om een arts te bellen. Ik belde mijn familie. Tot het erger werd en ik mij door de benauwdheid steeds slechter ging voelen. Mijn vriend zei we moeten gelijk naar het ziekenhuis. Daar aangekomen werd ik op de hartbewaking gelegd aangezien mijn hartslag te hoog was. Ze hadden geen idee wat mij mankeerde”

Bekijk hier het verhaal van Janneke

Roken en de pil

“Mijn moeder kwam en schrok uiteraard, we wisten nog niet wat er aan de hand was. Vroeg in de ochtend werd ik naar een andere afdeling gebracht en kreeg ik de echo en scan. Ik bleek longembolieën beiderzijds te hebben. Ook blijk ik de stollingsziekte Factor V Leiden te hebben. Dit was samen met roken en de pil de oorzaak.”

Vier dagen in het ziekenhuis

“Na vier dagen ziekenhuis werd gezegd ‘hier is zijn de injecties, je mag naar huis zodra je jezelf kan injecteren’. Het eerste wat ik deed was de spuit pakken en in mijn buik zetten. Ik mocht naar huis! En dan begint het herstel, ik wilde alleen zijn en heb me een tijd lang moe gevoeld maar ik ging door alsof er niets was gebeurd.”

Ik dacht dit is het, ik ga dood

“In maart 2010 was ik aan het verhuizen en had ineens het gevoel alsof ik een spier had verrekt in mijn schouder. Tot ik midden in de nacht om 04.00 uur wakker schrok van een helse pijn, de pijn zat vast aan mijn ademhaling waardoor ik bijna geen lucht meer kreeg. De pijn die ik voelde was zo erg, dat ik dacht dit is het, ik ga dood. En ik werd ineens heel kalm, ik kreeg weer lucht want ik ging door de pijn heen, ik dacht aan mijn oma, die is gestorven aan een longembolie.”

Help Janneke in de strijd tegen trombose

Per dag overlijden maar liefst 40 mensen aan trombose. Dat moet stoppen! Meer onderzoek is nodig om het aantal trombosegevallen te verminderen en daar kunnen we uw steun goed bij gebruiken!

Neem maar een aspirine

“Mijn vader zei ‘neem maar een aspirine’. Ik heb mijn moeder gebeld, mijn zus, mijn vriend maar iedereen sliep. Tot mijn moeder terugbelde, ze kwam mij direct ophalen en we zijn naar het ziekenhuis gereden. Ik kreeg weer diezelfde scan en echo als het jaar ervoor en werd naar een kamer gereden en ben alleen maar op de gang gaan zitten, ik dacht niet weer! Het kan niet zijn dat dit weer gebeurt, ik wilde naar huis maar kon amper op mijn benen staan van de pijn die ik voelde. Ik bleek een longinfarct te hebben. Diezelfde dag mocht ik naar huis. Ik begreep het niet, de pijn was niet weg, hoe kon ik nu naar huis gestuurd worden? Ik moest zittend slapen, want liggen kon niet vanwege de pijn.”

Durfde niet te slapen

“Ik kreeg slaappillen, maar daar werd ik nog angstiger van. Ik wilde wakker blijven want ik durfde niet te slapen. Ik heb nog steeds last van nachtmerries. Het heeft een groot impact op mijn leven, psychisch en lichamelijk. Ik zit de rest van mijn leven aan de bloedverdunners, wat soms erg lastig is gezien mijn werk. Ik ben kok waardoor een klein sneetje veel meer kan zijn dan dat. En psychisch heb ik het zwaar. Het zal nooit weg zijn, de angst, het gevoel.”

Ik worstel nog iedere dag

“Mijn leven is getekend, in negatieve zin. Het onbegrip, mensen begrijpen niet wat trombose met iemand kan doen. Ik worstel nog elke dag met het omgaan van het hebben van trombose, ik blijf altijd lachen, maar elke stoot is zichtbaar.”

Trombose magazine

Meld u aan voor het gratis Trombose magazine en ontvang 3 keer per jaar informatie over de risico’s en behandeling van trombose.

In het magazine leest u onder andere:
✓  Patiëntenverhalen
✓  Tips
✓  Nieuws
✓  Resultaten

Ja, ik meld me aan

Uitgelicht voor u

Help in de strijd tegen trombose

Per dag overlijden maar liefst 40 mensen aan trombose. Dat moet stoppen! Meer onderzoek is nodig om het aantal trombosegevallen te verminderen en daar kunnen we uw steun goed bij gebruiken!

Word donateur
Meld u aan voor het gratis Trombose magazine Meld u aan voor het gratis Trombose magazine Meld u aan voor het gratis Trombose magazine

Trombose magazine

Meld u aan voor het gratis Trombose magazine en ontvang elke 4 maanden informatie over de risico’s en behandeling van trombose.

Ja, ik meld me aan