fbpx

2 december 2019

Edwin (44) kreeg een massale longembolie

Edwin van den Dool kreeg een massale longembolie en ruiterembolie: “’Meneer Van den Dool u bent ernstig ziek en mag blij zijn dat u nog in leven bent’, slik………” Lees hier zijn verhaal.

Volledig buiten adem

“Op Tweede Paasdag 2015 vloog ik samen met een collega naar China voor een bespreking. De week ervoor had ik wat last van kortademigheid wanneer ik de trap opging, maar had hier niet te veel aandacht aan besteed. In het vliegtuig viel het kwartje dat ik toch iets had. Toen ik naar het toilet moest was ik volledig buiten adem en had ongeveer 5 minuten nodig om bij te komen.”

Er zat iets niet goed

“Bij aankomst in mijn hotel heb ik even de tijd genomen om tot mezelf te komen en te bepalen wat er nu eigenlijk aan de hand is. Al snel kwam ik tot de conclusie dat er iets niets goed zat en ik terug naar Nederland moest. De volgende dag vloog ik weer terug. Als de vliegtuigmaatschappij het had geweten, hadden ze me nooit meegenomen.

De huisarts heeft mij doorgestuurd naar het ziekenhuis om bloed te prikken om te bepalen of ik een longembolie had. Binnen twee uur was de uitslag bekend en moest ik me melden bij de spoedeisende hulp. Het duurde nog geen vijf minuten voor ik was opgehaald en op een bed geparkeerd werd met allerlei toeters en bellen aan mijn lijf.”

Massale longembolie

“Na korte tijd kwam de longarts met de mededeling dat ik een zogenaamde massale longembolie had. Met daarbij een ruiterembolie die de slagader al behoorlijk aan vernauwen was. ‘Meneer Van den Dool u bent ernstig ziek en mag blij zijn dat u nog in leven bent’, slik……… ‘We gaan u aan de medicijnen zetten en reken er maar niet op dat u voor het weekend nog naar huis kan’. Uiteindelijk mocht ik na week naar huis.”

Help Edwin in de strijd tegen trombose

Per dag overlijden maar liefst 40 mensen aan trombose. Dat moet stoppen! Meer onderzoek is nodig om het aantal trombosegevallen te verminderen en daar kunnen we uw steun goed bij gebruiken!

 

Erfelijksheidonderzoek

“In die tijd ben ik ook gevraagd om na te denken over een erfelijkheidsonderzoek. Mijn vader is namelijk ook al vele jaren geleden in aanraking gekomen met trombose en een levenslange gebruiker van antistollingsmedicijnen. Aangezien ik ook een dochter en een zoon heb, heb ik ermee ingestemd om dit te gaan doen.”

Stoppen met de antistollingsmedicatie

“Na een halfjaar mocht ik stoppen met de antistollingsmedicatie. In de tussentijd had ik via mijn werkgever en personal coach gekregen om mij fysiek weer op het juiste pad te krijgen, met name middels wielrennen. Ik woog op dat moment ruim boven de 100 kg. Na het stoppen van de antistollingsmedicatie ben ik lekker blijven wielrennen. Totdat ik op een keer terug kwam met pijn in mijn onderbeen, dit was rond kerst en oud & nieuw.”

Behoorlijk fit geworden

“Inmiddels was ik ook 22 kg afgevallen en behoorlijk fit geworden. In die periode hield ik ook mijn rusthartslag bij en zag ik dat deze toch wel flink verhoogd was. De huisarts stuurde me door voor een echo. Op de echo was het al vrij snel duidelijk, de stolsels zaten alweer in mijn bovenbeen. Daarna gelijk door naar de internist. Dit was vrij kort: “Meneer Van den Dool, u gaat de komende twee jaar een steunkous dragen, we gaan beginnen met de antistolling maar vanaf nu wel levenslang en u wordt weer overgedragen aan de trombosedienst.”

Aan het verdere herstel van mijn trombosebeen heb ik vrij weinig aandacht besteed, maar daar was ook geen aanleiding toe. Tot nu toe heb ik niet gemerkt dat mijn been enige schade heeft opgelopen.”

Gelukkig geen ernstige schade

“Zolang er niets bijzonders gebeurd is de impact van de trombose laag. Het is opletten om op tijd je medicijnen te nemen. Met name in een periode wanneer je ergens bent waar er veel tijdverschil is met Nederland. Wanneer je iets oploopt bij het sporten is de impact een stuk groter. Ik ben een keer gevallen met het fietsen op mijn hoofd, waarbij ik ben opgehaald door een ambulance. Ik gaf direct mijn Antistollingspas aan de verpleger van de ambulance en zijn eerste reactie was: “nu willen we zeker even in uw hoofd kijken of er niets aan de hand is.” Gelukkig was er geen ernstige schade.

Voor mij is er goed mee te leven. Door de constatering van een erfelijke afwijking heeft dit natuurlijk wel een impact op mijn kinderen. Iets redelijk eenvoudigs als anticonceptie voor mijn dochter zal toch wat extra aandacht nodig over hebben.”

Trombose magazine

Meld u aan voor het gratis Trombose magazine en ontvang 3 keer per jaar informatie over de risico’s en behandeling van trombose.

In het magazine leest u onder andere:
✓  Patiëntenverhalen
✓  Tips
✓  Nieuws
✓  Resultaten

Ja, ik meld me aan

Uitgelicht voor u

Help in de strijd tegen trombose

Per dag overlijden maar liefst 40 mensen aan trombose. Dat moet stoppen! Meer onderzoek is nodig om het aantal trombosegevallen te verminderen en daar kunnen we uw steun goed bij gebruiken!

Word donateur
Meld u aan voor het gratis Trombose magazine Meld u aan voor het gratis Trombose magazine Meld u aan voor het gratis Trombose magazine

Trombose magazine

Meld u aan voor het gratis Trombose magazine en ontvang elke 4 maanden informatie over de risico’s en behandeling van trombose.

Ja, ik meld me aan