fbpx
Wat is een trombosebeen?

4 juli 2022

Wanneer is een trombosebeen over?

Die vraag is minder eenvoudig dan het lijkt. Je kan het namelijk van verschillende kanten bekijken. Dr. Victor Gerdes ligt daarom uit hoe het zit met een trombosebeen.

Stolsel

Bij een trombosebeen is er een stolsel ontstaan in een van de diepe aderen van het been. Dat kan ter hoogte van de knieholte zijn, of hogerop. Dit stolsel wordt weer opgeruimd. Dat doet het lichaam zelf. Dat is een traag proces en best vaak blijven er resten van het stolsel langs de wand van het bloedvat aanwezig meer dan een jaar na het ontstaan (plaatje rest trombus). Als het stolsel helemaal weg is kan je zeggen dat het trombosebeen over is. Maar dan houd je geen rekening met klachten.

Kleppen en post-trombotisch syndroom

Bij een trombosebeen kunnen de kleppen van de aderen beschadigd raken. Die kleppen zorgen ervoor dat bloed wat omhoog gestroomd is, niet meer terug kan stromen (plaatje klep ader). De druk in een ader is laag, en bloed kan naar beneden zakken als de kleppen lekken. Als bloed weer naar beneden kan stromen wordt de druk onder de huid in het onderbeen hoger en krijgen mensen last van een moe gevoel in het been of pijn in het been. Dit wordt een post-trombotisch syndroom genoemd.

Een posttrombotisch syndroom kan bestaan bij mensen die nog resten van een stolsel hebben. Maar ook bij mensen bij wie het stolsel weg is. Als er nog klachten bestaan is het trombosebeen niet echt over.

De aanwezigheid van resten van een stolsel maakt niet zoveel uit als er geen klachten zijn. Het wordt niet gebruikt voor de beslissing of iemand antistolling mag staken na een aantal maanden, of door moet gaan. Voor veel mensen is het trombosebeen over als er geen klachten zijn en er geen behandeling meer nodig is, zelfs als er wat resten van trombose in het been zitten.

Antistolling

Tenslotte moeten sommige mensen heel lang doorgaan met de antistolling. Dat gebeurt als de kans op nieuwe trombose te hoog is. Is het trombosebeen over als je geen klachten van het been hebt, daar geen stolsel zit, maar je wel jarenlang antistolling moet gebruiken? Niet iedereen kijkt daar hetzelfde naar. Voor de een betekent het feit dat de klachten weg zijn dat het over is. Een ander heeft dat gevoel niet als je altijd maar rekening moet houden met de medicijnen en alles wat daarbij hoort.