fbpx
corona covid vaccin

24 maart 2021

Vragen en antwoorden bijwerkingen coronavaccin en trombose

Naar aanleiding van alle berichtgeving rondom mogelijke trombosecomplicaties na het vaccineren met AstraZeneca begrijpen we dat mensen vragen hebben en zich mogelijk zorgen hebben. Mocht u vragen hebben over uw eigen situatie en vaccineren, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts. Hieronder beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over het coronavaccin en trombose, met medewerking van Prof. dr. Saskia Middeldorp (Afdelingshoofd Interne Geneeskunde Radboud UMC) en dr. Marieke Kruip (Internist-hematoloog Erasmus MC).

> Lees hier een actuele samenvatting m.b.t. corona, vaccinaties, antistollingsmiddelen en trombose

 

Hoe veilig zijn de vaccins tegen het coronavirus eigenlijk?

De vaccins tegen het coronavirus zijn uitgebreid getest en veilig bevonden. Elk vaccin kent zeldzame bijwerkingen, die worden bijgehouden en beoordeeld door Lareb in Nederland en het Europees Medicijn Agentschap. De voordelen van de coronavaccins zijn tot nu toe vele malen groter dan de gemelde bijwerkingen. Dankzij de vaccins krijgen inmiddels veel minder mensen corona, hoeven minder mensen naar het ziekenhuis, en overlijden er minder mensen aan het virus. Ook het aantal mensen met langdurige klachten na de infectie neemt af.

Wat houden de meldingen in over trombose in combinatie met verlaagde bloedplaatjes?

In de week van 15 maart is de vaccinatie met het AstraZeneca vaccin tijdelijk gepauzeerd vanwege een aantal meldingen van trombose in combinatie met lage bloedplaatjes na deze vaccinatie. Op 19 maart werd bekend dat er een waarschijnlijke verklaring is gevonden door onderzoekers in Duitsland. Er lijkt sprake van een extreem zeldzame reactie van het immuunsysteem die zich richt tegen bloedplaatjes, de bloedplaatjes activeert en daarmee een enorme stollingsstorm op gang brengt. Er kan trombose ontstaan op verschillende, ongewone plaatsen in het lichaam. In deze bloedstolsels zitten dan heel veel bloedplaatjes. Daarom zijn er in de rest van de bloedbaan veel minder bloedplaatjes over. Dat kan leiden tot bloedingen. Dit is een extreem zeldzaam ziektebeeld dat heparine-geïnduceerde trombocytopenie (HIT) wordt genoemd.

Hoewel deze patiënten het ziektebeeld spontaan krijgen (dus zonder heparine), kan heparine het ziektebeeld verergeren. Daarom is het zo belangrijk dat dit extreem zeldzame beeld snel wordt herkend, zodat alternatieve vormen van antistolling kunnen worden gegeven.

Het is belangrijk te realiseren dat deze bijwerking extreem zeldzaam is, en het Europees Medicijn Agentschap met de beschikbare kennis op 18 maart heeft geoordeeld dat het vaccin veilig is. En dat de voordelen (veel minder ernstige corona/covid ziekte) vele malen groter zijn dan de nadelen.

Ik heb trombose gehad, moet ik me nu zorgen maken over trombose na het coronavaccin?

Nee, u hoeft zich geen zorgen te maken over het krijgen van een veneuze trombose of longembolie als gevolg van het vaccineren. Het risico op beentrombose of longembolie na vaccineren is niet hoger dan bij mensen die niet zijn gevaccineerd. Dit geldt ook voor het AstraZeneca vaccin. De meldingen hierover komen net zo vaak, en zelfs minder vaak, voor als bij mensen zonder vaccinatie. Lareb, het College voor Beoordeling van Geneesmiddelen, en het Europees Medicijn Agentschap houden alle meldingen goed in de gaten en onderzoeken alle meldingen.

Zie voor meer informatie

Website van de Rijksoverheid
Vraag en antwoord RIVM
Website Radboudumc