fbpx

20 mei 2020

Preventief bloedverdunners bij corona en hoog tromboserisico

Huisartsen gaan voor het eerst preventief bloedverdunners voorschrijven aan risicogroepen om de ernstige gevolgen van het coronavirus te voorkomen. Dit staat in een nieuwe richtlijn voor huisartsen. Inmiddels is namelijk bekend dat de helft van de mensen op de IC met het coronavirus trombose ontwikkelt.

Personen die voor de preventieve bloedverdunners in aanmerking komen zijn mensen met een (vermoedelijke) besmetting met het coronavirus die ziek zijn, een hoog risico op trombose hebben en geen bloedverdunners (VKA of DOAC) gebruiken. Groepen met hoog risico op trombose zijn mensen die eerder diep veneuze trombose of longembolie hebben gehad, veel trombose in de familie hebben en patiënten met kanker.

De bloedverdunners die huisartsen preventief kunnen voorschrijven zijn laagmoleculair gewichtsheparines (LMWH). Deze injecties moeten dagelijks worden toegediend, zelf of door een mantelzorger. LMWH worden ook voorgeschreven na bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie.

Bloedverdunners hebben als nadeel dat het kans op bloedingen geeft. Daarom zal de huisarts per patiënt de risico’s afwegen.

 

Draag bij in de strijd tegen corona!

De helft van de coronapatiënten op de IC ontwikkelt trombose. Hun vooruitzichten zijn somber, zij hebben een grotere kans te overlijden. Helpt u mee? Steun baanbrekend onderzoek naar betere behandeling van coronapatiënten. Met uw donatie vandaag helpt u om snel meer te weten komen over een ziekte, waarvan we nu nog zo weinig weten. Zodat artsen ernstige zieke coronapatiënten beter kunnen behandelen.

Doneer vandaag nog!