fbpx

Wat is een longembolie?

Wat is een longembolie?

Longembolie is trombose in de longen. Bij een longembolie zijn de bloedvaten van de longen verstopt door een of meer bloedstolsels. Daardoor krijgt u minder zuurstof in uw bloed en krijgt u het benauwd.

Tekort aan zuurstof

Als een longembolie op tijd ontdekt wordt, is het meestal goed te behandelen. De ernst van een longembolie hangt af van de grootte van de bloedstolsels. Bij een grote longembolie wordt een gedeelte van de bloedsomloop geblokkeerd. Dan komt er weinig zuurstof in het bloed en kan een longinfarct ontstaan. Een gedeelte van het longweefsel sterft dan af door een tekort aan zuurstof. Dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 10 mensen met een longembolie.

Onderzoek naar revalidatie is hard nodig

 Elk jaar krijgen zo’n 12.000 Nederlanders een longembolie. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen, ondanks een goede antistollingsbehandeling, zeer slecht herstelt en blijvende schade ondervindt. Ze blijven benauwd en raken snel vermoeid.

Op dit moment bestaat er geen standaardzorg of revalidatietraject. Om dat op te zetten is er veel onderzoek nodig. Daarbij zijn ervaringen van longemboliepatiënten enorm belangrijk.

Een goed revalidatietraject zal in de toekomst vele restklachten voorkomen. Maar het zorgt er ook voor dat de kwaliteit van leven na een longembolie sterk verbetert. Met uw donatie zorgt u ervoor dat deze belangrijke onderzoeken gedaan kunnen worden.

Longembolie brochure

Brochure over Longembolie

In de brochure leest u onder andere:

   Longembolie helder uitgelegd
   Ervaringsverhalen van patiënten
   Specialist aan het woord
  Nieuwe longembolie voorkomen
✓   Binnen 5 werkdagen in huis

Vraag de brochure aan