fbpx

Oogtrombose

Bloedstolsels kunnen één of meerdere bloedvaten in het oog afsluiten. Dit heet een oogtrombose of trombose oog. Hier kan het gaan om een gewone ader (veneuze oogtrombose) of slagader (arteriële oogtrombose). Deze vorm van trombose komt het meest voor bij ouderen (50-80 jaar), die vaak diabetes en/of een hoge bloeddruk hebben.

Symptomen

  • vermindering van het zicht in het oog (vaak pijnloos)
  • plotseling ontstaan van vlekken of lichtflitsen

Ervaart u één of meer van deze symptomen? Neem dan direct contact op met uw huisarts. Deze zal u zo nodig doorverwijzen naar een oogarts, die kan vaststellen of het gaat om een arteriële of veneuze oogtrombose. Bij een oogtrombose zoekt de arts ook naar de oorzaak, zoals hoge bloeddruk, diabetes en andere factoren. Dat is nodig om de kans op herhaling te verkleinen.

Veneuze oogtrombose

Meestal is er bij deze vorm van trombose een vochtophoping in het netvlies, waardoor een patiënt slecht begint te zien. Dit kan ook komen door zuurstofgebrek. In dat geval is de kans kleiner dat het zicht weer verbeterd. In het algemeen geldt: hoe lichter het zichtverlies, hoe groter de kans op herstel.

Arteriële oogtrombose 

De belangrijkste oorzaak van een trombose in de slagader van het oog is een losgeraakt stolsel elders in het lijf. Bijvoorbeeld vanuit een beschadigde vaatwand van de slagaders van de hals of vanuit het hart. Soms is er echter ook sprake van een ontsteking van de oogslagader (zogenaamde giant cell arteritis). Het zicht herstelt bij deze vorm van trombose meestal niet of nauwelijks meer.

> Lees hier meer over oogtrombose

Meer informatie over trombose?

Download hier onze gratis brochure.
In deze brochure leest u meer over:

✓ De verschillende soorten trombose
✓ Eerste symptomen van trombose
✓ Behandeling van trombose

Download de brochure