fbpx

18 maart 2024

Nathalie kreeg meerdere longembolieën en een longinfarct

‘In 2024 word ik 40 jaar en ter ere van die mijlpaal wil ik de 40 kilometer lopen’


De Nijmeegse Nathalie Strijbos (40) nam zich in 2023 voor om in 2024 de Nijmeegse 4Daagse te gaan lopen: 40 kilometer omdat ze in 2024 40 jaar wordt. De motivatie om te lopen voor een goed doel kwam al snel. “Dat was het eerste wat er in me op kwam. Als extra motivatie om die finish te halen.” Totdat ze eind november 2023 in het ziekenhuis kwam te liggen met meerdere longembolieën en een longinfarct.

Longembolieën door gebruik van de pil
“Tijdens mijn herstel heb ik van alles opgezocht over trombose en de oorzaak hiervan. Ik wilde natuurlijk een antwoord krijgen waarom dit mij is overkomen. Een groot vermoeden is dat de longembolieën zich hebben ontwikkeld door de anticonceptiepil. Die slikte ik pas 5 maanden omdat ik heel erg veel last van rug- en bekkenpijn had tijdens mijn menstruaties. Mijn gynaecoloog adviseerde de anticonceptiepil zonder pauzeweek. En inderdaad, ik had bijna geen klachten meer. Maar wat een positieve verandering in mijn lichaam had moeten zijn, resulteerde in een negatieve ontwikkeling. En dat zonder dat ik het besefte.”

Sneller buiten adem
“Tijdens mijn werk raakte ik steeds sneller buiten adem en kreeg ik last in het middelste gedeelte van mijn rug. Niet heel erg vreemd met mijn werkzaamheden als schoonmaakster, dus ik ging gewoon door. De hele week is de rugpijn toegenomen, zo erg dat ik die nacht niet meer kon liggen of achterover zitten van de pijn. Zelfs met ademen ervaarde ik een stekende pijn bij mijn linker sleutelbeen. In de ochtend heb ik meteen de chiropractor gebeld om mijn rug te behandelen. Zo’n behandeling heb ik vaker gehad en als er dan net iets niet goed zit, kan dit ook invloed hebben op je ademhaling en benauwdheid. Dit gaf geen verlichting en de klachten werden in de auto alleen maar erger.”

Longembolieën en een longinfarct
“Ik ging naar de huisarts, maar die stuurde me meteen door naar het ziekenhuis. Daar was al heel snel duidelijk wat er aan de hand was: meerdere longembolieën en een longinfarct. Na een paar dagen opgenomen te zijn geweest, mocht ik thuis verder herstellen met bloedverdunners. Ik moest er rekening mee houden dat dit lang kon gaan duren. Tijdens mijn opname en de dagen erna heb ik een paar artikelen gelezen over trombose. De moed zakte steeds verder in mijn schoenen, want ik las dat het herstel lang kan gaan duren met vaak nog blijvende restklachten.”

40 km lopen op 40-jarige leeftijd
“Mijn gedachten gingen meteen naar de Nijmeegse 4-Daagse.  Ik moest en zou dit lopen, want ik zou de 40 kilometer lopen op 40-jarige leeftijd. Een week na mijn ziekenhuisopname heb ik een fysiotherapeut ingeschakeld gespecialiseerd in longziekte en revalidatie. Elke dag thuis oefeningen doen en twee keer per week in de praktijk trainen. Mijn herstel ging super goed en ik kreeg ook weer moed om door te gaan met wandelen om op een rustig tempo mezelf voor te bereiden voor de 4Daagse.”

Inschrijven 4Daagse
“Daar was de dag van de online inschrijving, ik zat er al helemaal klaar voor. Er waren ruim 11.000 wachtenden voor me en na anderhalf uur was ik aan de beurt. Maar helaas waren alle tickets uitverkocht. En weer een domper om niet mee te kunnen lopen. Gelukkig kreeg ik weer hoop na contact met iemand van de Trombosestichting. Ze zou gaan kijken of ze iets voor me kon doen. Na een paar dagen kreeg ik het verlossende telefoontje met het geweldige nieuws dat ik twee tickets kan bemachtigen via de Trombosestichting.”

Wandelen samen met mijn zoon
“Wat wil je nog meer; een goede afloop van mijn longinfarct, een snel herstel van 8 weken en dan ook nog eens samen met mijn zoon Jazzy van 14 jaar oud voor de Trombosestichting mogen lopen tijdens de Nijmeegse 4Daagse. Het samen wandelen met je zoon is al een zegen op zich en ook nog eens goed voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Samen steunen we de Trombosestichting, omdat onderzoek naar trombose (en anticonceptie) heel erg belangrijk is.”

Help Nathalie en Jazzy hun doel te behalen!
Nathalie en Jazzy willen met hun deelname aan de 4Daagse geld inzamelen voor trombose-onderzoek. U kunt Nathalie en Jazzy steunen met een donatie op hun actiepagina.

Ja, ik help Nathalie en Jazzy