13 mei 2025
Veilige bloedverdunners voor ouderen
‘Ouderen blijken vaak te veel of te weinig van de bloedverdunner in hun bloed te hebben wat het risico op een bloeding
of trombose verhoogt.’
‘Directe orale anticoagulantia’ (afgekort DOAC’s) zijn bloedverdunners die veel voordelen bieden ten opzichte van de zogenaamde vitamine K-remmers. Regelmatige bloedcontrole bij de trombosedienst is met deze nieuwe generatie bloedverdunners bijvoorbeeld niet meer nodig. Bovendien is het risico op bloedingen veel kleiner. Maar voor oudere mensen -van 70 jaar en ouder- blijken DOAC’s niet altijd veilig. Dr. Fabienne Magdelijns (Maastricht UMC+) onderzoekt daarom manieren om deze medicijnen ook voor hen veiliger te maken.
Dr. Magdelijns vertelt over de opzet van het onderzoek. “De hoeveelheid DOAC in het bloed moet binnen bepaalde waarden blijven om veilig te werken. Maar bij oudere mensen zien we dat hun waarden vaak daarbuiten vallen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld bloedingen ontstaan. Wij willen onderzoeken hoe we DOAC’s wél veilig voor hen kunnen maken.
Daarvoor verdelen we een groep van 1.600 ouderen in twee groepen. De controlegroep krijgt hun gebruikelijke dosis medicatie. Bij de tweede groep meten we bij de start van de studie de waarde van de DOAC in het bloed. Heeft iemand te veel van het medicijn in het bloed, dan verlagen we de dosering of geven we een andere DOAC.
We hopen dat we met maximaal twee aanpassingen de juiste dosering hebben. Daarna volgen we alle 1.600 ouderen twee jaar lang om te zien of de groep waarbij we de aanpassing hebben gedaan minder vaak een bloeding of trombose krijgt dan de groep die de standaard zorg krijgt.”
De voordelen van dit onderzoek
– Het is betaalbaar omdat er alleen kleine aanpassingen worden gedaan, waarvan de effecten vervolgens worden gevolgd.
– Het levert relatief snel concreet resultaat.
– Ouderen in verpleeghuizen worden ook meegenomen in dit onderzoek. Normaal vallen zij vaak buiten onderzoekgroepen
Onderzoek naar veilig gebruik van bloedverdunners bij ouderen is hard nodig. Met uw gift maakt u dit soort belangrijk tromboseonderzoek mogelijk. Helpt u mee?