fbpx

6 september 2017

Een trombose is vaak lastig te behandelen

Een trombose is vaak lastig te behandelen. De bloedverdunners die artsen dan voorschrijven moeten krachtig genoeg zijn om de trombose te behandelen en te zorgen dat deze niet terugkomt. Maar tegelijk mogen ze ook weer niet zó sterk zijn dat ze leiden tot bloedingen.

Veel tromboseonderzoek is er dan ook op gericht om nieuwe bloedverdunners te vinden die heel goed tegen trombose werken, maar geen bloedingsrisico geven. Ook ons onderzoek is daar een voorbeeld van.

Bij ons onderzoek baseren we ons op een bevinding die andere onderzoekers onlangs hebben gedaan. Zij ontdekten dat bepaalde eiwitten een  onverwachte rol spelen in de bloedstelping. Deze eiwitten waren al bekend van hun rol bij het opruimen en recyclen van celonderdelen. Nu blijkt dat ze ook nodig zijn bij het transport van weer een ander eiwit dat betrokken is bij het stollen van ons bloed. Wij willen nu in het laboratorium gaan onderzoeken of het blokkeren van dit transport gunstig is om trombose te voorkomen of te behandelen. Wanneer het blokkeren van dit proces succesvol blijkt om trombose te lijf te gaan, zullen we in laboratorium onderzoeken of deze nieuwe benadering een nog kleiner bloedingsrisico geeft dan de bloedverdunners
die patiënten nu krijgen voorgeschreven.

Hopelijk vinden we de ultieme oplossing!

Kosten onderzoek: € 154.432
Prof.dr. Ton Lisman (Universitair Medisch Centrum Groningen)
Regulating autophagy: a novel antithrombotic strategy?