fbpx

17 mei 2022

Carla Vos kreeg een herseninfarct

Ieder jaar worden 30.000 Nederlanders zoals Carla Vos getroffen door een herseninfarct. Wat veel mensen niet weten, is dat trombose er meestal de oorzaak van is. Bij trombose raakt een bloedvat verstopt. Gebeurt dat in de hersenen, dan ontstaat een herseninfarct. Het betekent dus óók dat we een herseninfarct beter kunnen behandelen als we meer over bloedstolsels weten.

De herseninfarct van Carla

“Ik was bij de Albert Heijn en weet alleen nog dat ik ‘s avonds wakker werd in het UMC Groningen. ‘Je hebt een herseninfarct gehad’, werd mij verteld. Vanaf toen werd alles anders. Als ik moe ben, moet ik langzaam praten. Anders ben ik niet te verstaan. Ik kan niet meer autorijden. Fietsen lukt alleen nog op een driewieler. En zelfs lopen gaat soms lastig, vooral als het koud is. Maar ik had ergens nog geluk. Als ik niet bij de Albert Heijn was geweest toen het gebeurde, was ik er nu niet meer geweest. Daarom vind ik het zo belangrijk dat er meer onderzoek komt naar herseninfarcten. Het kan iedereen overkomen, maar áls het gebeurt hoop je op een zo goed mogelijke behandeling.”

Revolutionair onderzoek

Daarom zijn we zo blij met het revolutionaire onderzoek van prof. dr. Moniek de Maat en prof. dr. Gijsje Koenderink. De wetenschappers gaan heel gedetailleerd bloedstolsels onderzoeken: hoe zien ze eruit onder de microscoop? Welke eigenschappen hebben ze, en hoe bepalend zijn deze voor de hersenschade bij een patiënt? Ze gaan zelfs bloedstolsels namaken in het laboratorium. Daardoor kunnen we de behandeling van een herseninfarct (en misschien wel van veel meer aandoeningen) straks verbeteren.

Dit soort belangrijke onderzoeken zijn alleen mogelijk met de steun van mensen zoals u, onze donateurs. Daar zijn we u heel dankbaar voor, want iedereen kan een herseninfarct krijgen. Laten we er samen voor zorgen dat er betere behandelingen komen.

Doneer nu