fbpx
Wat is een trombosebeen?

Trombosebeen

Wanneer een bloedstolsel een ader in uw been afsluit, heeft u een trombosebeen. Omdat het bloed niet meer weg kan stromen, zwelt het been op. Een trombosebeen kan leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie.

Risico

Het risico op een trombosebeen (ook wel diep-veneuze trombose genoemd) neemt toe als u bijvoorbeeld na een operatie of ziekte lang bedlegerig bent geweest. Dan vertraagt namelijk uw bloedstroom. Per dag krijgen ongeveer 70 mensen een trombosebeen.

Symptomen

De volgende 5 symptomen doen zich bijna altijd voor bij een trombosebeen:

  • een vrij snel optredende zwelling van één been
  • een zwaar gevoel of pijn in het been
  • een rode tot blauwachtige verkleuring van het been
  • een lichte temperatuursverhoging
  • een strakgespannen huid van het been (rood en glanzend met gestuwde oppervlakkige aderen)

Minder vaak voorkomende klachten zijn:

  • een wit been
  • een zeer pijnlijk been
  • een gevoel als bij een zweepslag in de kuit
  • pijn in de benen bij lopen, die afneemt bij stilstaan

Andere aandoeningen, zoals een zweepslag, kunnen ook deze klachten veroorzaken.

> Lees hier meer over hoe je een trombosebeen herkent

Een trombose kan levensgevaarlijk zijn. Neem bij vermoeden van een trombose altijd direct contact op met uw (huis)arts of bel 112.

Gevolgen

Het is belangrijk dat een trombosebeen direct behandeld wordt, want anders kan dit een aantal ernstige gevolgen hebben, zoals:

  • een longembolie. Een bloedstolsel in de ader van het been schiet los, passeert het hart en loopt vast in één van de longslagaders. Het achterliggende weefsel kan afsterven.
  • het posttrombotisch syndroom (PTS). Het stolsel dat in de beenaderen is ontstaan kan de aderkleppen aantasten, waardoor het bloed makkelijk kan terugstromen. Het bloed stroomt niet maar staat stil in gedeelten van de ader, wat ontstekingen kan veroorzaken.

> Lees hier meer over de gevolgen van een trombosebeen

Trombose in de beenslagaderen

Bloedstolsels kunnen ook een slagader in uw been helemaal of gedeeltelijk afsluiten. De spieren in uw benen ontvangen dan minder bloed en dus minder zuurstof. Tijdens het lopen ervaart u een stekende pijn, welke overgaat als u stilstaat. Dit fenomeen is ook wel bekend onder de naam ‘etalagebenen’. Als er een slagader in uw been geheel of gedeeltelijk is afgesloten, kan een specialist op u op verschillende manieren behandelen: een bloedvatomleiding om de vernauwing heen, een kunststofvat vervangt het slechte stuk bloedvat of een opgeblazen ballonnetje op de plaats van de vernauwing heft de vernauwing op (dotteren). Ook kunnen er medicijnen voorgeschreven worden; bloedplaatjesremmers of zwaardere antistollingsmiddelen.

Meer informatie over trombose?

Download hier onze gratis brochure.
In deze brochure leest u meer over:

✓ De verschillende soorten trombose
✓ Eerste symptomen van trombose
✓ Behandeling van trombose

Download de brochure