fbpx
Net ontslagen uit ziekenhuis

Operaties en bedrust

Een van de grootste oorzaken van trombose is een beschadiging aan een bloedvat, bijvoorbeeld door een ongeluk of een operatie. Bij bepaalde operaties krijgt u standaard antistollingsmiddelen voorgeschreven, tenzij de richtlijnen anders aangeven. U kunt deze richtlijnen vinden in de Richtlijnendatabase of hier downloaden.

Bij langdurige (bed)rust, bijvoorbeeld na een operatie, ongeval of blessure, stroomt uw bloed trager. Uw kans op trombose wordt dan groter. Maar ook als u lange tijd stil zit, bijvoorbeeld tijdens de studie, kan een trombose ontstaan. Dit kan ook gebeuren bij jonge en sportieve mensen.

Risico’s op trombose

  • Knie- of heupoperatie
  • Gebroken enkel, arm, of been (in gips en in rust)
  • Langdurige (bed)rust
  • Beschadiging bloedvaten (door bijvoorbeeld infuus of ongeluk)
  • Zwangerschap en kraambed

Met name orthopedische operaties waarbij een heup of een knie wordt vervangen geven een hoog risico op trombose in de weken na de operatie. Ook bij een gebroken enkel of been kan een trombose ontstaan, ook al is er dan niet geopereerd. Als u uw been of arm in het gips of een zwachtel heeft en minder mobiel bent dan normaal, kan ook een trombose ontstaan. Dat kan dan gebeuren doordat de bloedsomloop vertraagd is door gips en rust, soms in combinatie met door de val beschadigde bloedvaten.

> Lees hier meer over trombose na ziekenhuisopnames

Blijf alert op de signalen van trombose

En belangrijk: blijf tot wel 3 maanden na de ziekenhuisopname alert op de signalen van een trombose. Denkt u dat er iets mis is, of herkent u de signalen van trombose: trek dan direct aan de bel!