fbpx

28 september 2023

Nanja kreeg een trombosebeen na jarenlang gebruik van de pil

Nanja de Haan (39) kreeg in 2021 pijn in haar kuit. Een alerte vriendin waarschuwde haar dat het trombose kon zijn.

“Het was coronatijd en ineens kreeg ik pijn in mijn been. Het kon geen spierpijn zijn, want ik deed zittend werk en was verder niet zo actief die week. Het voelde ook echt anders. Als ik even ging wandelen, sleepte mijn been achter me aan. Een vriendin die trombose heeft gehad, zei dat ik ernaar moest laten kijken, maar bij de huisartsenpost stuurden ze me naar huis: ‘Neem maar een paracetamolletje’.

Twee dagen later ging ik toch terug naar de huisarts. Die dacht ook niet aan trombose, maar stuurde me voor de zekerheid door voor een echo. Eerst zagen ze niets. ‘Waar doet het dan precies pijn?’, vroeg de radioloog. Pas toen ze op precies de juiste plek nóg dieper keken, zagen ze het stolsel. Ik kreeg meteen bloedverdunners en de arts vroeg al snel: ‘Slik je de anticonceptiepil?’ Dat deed ik inderdaad al zo’n twintig jaar. ‘Dat is de boosdoener’, zei de arts. Trombose komt niet voor in de familie, ik rook niet en ik ben niet te zwaar.

De arts vertelde dat het had kunnen doorschieten naar mijn longen. Dat is een eng idee. Er kan dus ineens iets in je bloedbaan komen wat ontzettend gevaarlijk is. Ik had jonge kinderen en kreeg nachtmerries dat ik ze zou verliezen, hoewel het natuurlijk andersom zou zijn geweest. Bovendien was ik misselijk van de zware bloedverdunners die ik in het begin kreeg. Als ik me sneed aan een papiertje, dan bloedde het alsof ik een gat in mijn hand had. En ik kreeg een steunkous. Daar moest ik ook echt aan wennen. De eerste twee jaar droeg ik hem dagelijks, nu als het nodig is.

Na de trombose vond ik op de site van de Trombosestichting een schema met allerlei soorten anticonceptie en het risico op trombose. Ik vond een lichtere pil en die ben ik na overleg met de huisarts gaan gebruiken. Daar kreeg ik weer andere bijwerkingen van, dus nu heb ik een hormoonstaafje in mijn bovenarm. Daarmee heb je geen verhoogd risico op trombose. Hij blijft drie jaar zitten. Inmiddels heb ik hem anderhalf jaar en dat bevalt heel goed.

Mijn tip voor andere vrouwen: trek aan de bel als je klachten hebt die niet normaal voelen. Bij mij duurde het best lang voor ik behandeld werd. Nu merk ik nog dagelijks het effect van trombose. Ik moet en wil nu echt extra op mijn lijf letten en leef zo gezond mogelijk. Een nieuwe trombose wil ik als het even kan voorkomen.”

Met uw gift maakt u een groot verschil!
Draag ook bij aan een toekomst zonder trombose. Steun onderzoek naar een betere behandeling van trombose en betere medicijnen om trombose te behandelen en te voorkomen.

Stop de prop. Stop trombose.

Start doneren