fbpx

8 maart 2022

Lia (78) overleefde kanker en trombose

Lia Bouwman was kankerpatiënt en kreeg ook trombose. Niet 30 bestralingen en 6 chemokuren, maar een bloedprop die in haar longen kwam, kostte haar bijna het leven. Lia is 78 jaar en wil graag vertellen wat er is gebeurd, omdat steeds meer mensen met kanker ook trombose krijgen.

30 keer bestraald, 6 chemokuren

Op 13 maart 2021 werd bij mij kanker in de baarmoeder geconstateerd. Een kwaadaardige tumor van 9 centimeter. Ik werd 30 keer bestraald en kreeg 6 chemokuren. Volgens de artsen had ik een goede kans op herstel, dat gaf mij hoop.

In de herfst kreeg ik het op een dag heel benauwd. In beide longen zat een bloedprop. Dan overleef je baarmoederkanker en dan krijgt je dit: een longembolie (trombose in de longen). Gelukkig kan ik het navertellen.

Zelf wist ik niets van trombose. Maar nu weet ik dat het voor kankerpatiënten een belangrijke doodsoorzaak is. Hoe eerder wordt opgespoord of mensen die kankerpatiënt zijn ook trombose kunnen krijgen, hoe beter.

Kanker + trombose = alarmerende combinatie!

Kanker en trombose overkomt steeds meer mensen. Het risico is de laatste 30 jaar enorm toegenomen. Trombose is, na een kankerdiagnose zelf, de belangrijkste doodsoorzaak bij kankerpatiënten. Daarom is onderzoek hard nodig.

In aanloop naar 13 oktober, Wereld Trombose Dag, collecteren wij voor betere behandelingen ‘op maat’, betere medicijnen en levensreddend onderzoek zoals dat van dr. Nick van Es (Amsterdam UMC) en prof. dr. Henri Versteeg (LUMC). Zij onderzoeken waarom sommige kankerpatiënten een hoog risico lopen op trombose, hoe dat tijdig ontdekt kan worden en hoe patiënten uit voorzorg behandeld kunnen worden.

Doneer nu of maak een collectebus aan.

Doneer voor levensreddend onderzoek