fbpx

28 september 2023

Kelly kreeg een massale longembolie door de pil

Kelly Bijvank (27) kreeg in haar laatste studiejaar een massale longembolie. Het is zes jaar geleden, maar de impact voelt ze nog elke dag. 

“Ik had geen idee dat je trombose door de pil kon krijgen. Je kunt natuurlijk bijsluiters lezen, maar dat doe je als puber natuurlijk niet altijd en ik ben er nooit op gewezen. Pas toen ik zelf in het ziekenhuis lag, begreep ik dat dit meer jonge meiden overkomt. Dat is voor mij één van de belangrijkste redenen om mijn verhaal te delen. Dit is iets wat kan gebeuren.

Bij Kelly werd trombose laat ontdekt en uiteindelijk kwam ze op de ic met een massale longembolie: “Mijn longen zaten vol bloedpropjes. Mijn hart was vergroot, omdat het zo hard moest werken om nog bloed langs de stolsels te pompen. Ik lag drie dagen op de ic en daarna nog een kleine week op de longafdeling. In het begin sloegen alle monitoren al op hol als ik mijn arm wilde optillen. En op de longafdeling liep ik rond met een rollator en een zuurstoftank. Ik moest weer leren zitten, lopen, bewegen. Misschien waren die dagen wel erger voor mijn omgeving dan voor mij. Zij zagen wat er allemaal niet meer kon. Ik was ergens ook opgelucht dat het eindelijk duidelijk was wat ik had.”

Geen energie
Kelly was 21 toen ze werd opgenomen. Ze zat in het laatste jaar van haar hbo-opleiding Communicatie: “Vanaf eind januari kreeg ik steeds klachten. Ik was vaak benauwd en moest vaak stoppen als ik de trap opliep. Ik moest me steeds vaker een dag ziekmelden van stage, omdat ik het niet meer volhield. Dingen met vrienden cancelde ik steeds vaker, omdat ik geen energie had. In een paar maanden ben ik denk ik wel tien keer bij de huisarts geweest. Die heeft astma-testjes gedaan, bloed geprikt … de hele mikmak.

Hartfilmpje
Op een gegeven moment kreeg ik dus ook hartkloppingen. Eerst alleen bij inspanning, later ook als ik gewoon op de bank zat. Het duurde lang voor de huisarts een hartfilmpje maakte en zag: hier gebeurt iets geks. Bij de cardioloog kon ik niet meteen terecht. Ondertussen kon ik niet veel meer dan mezelf van mijn bed naar de bank verslepen. Dat was het. Ik ging dus toch nog een keer naar de weekendhuisarts. Die zei: ‘Je bent een jonge meid, benauwd en je slikt de pil. Je kon weleens een longembolie hebben.’ Daarna lag ik al snel op de ic. Als je een beginnende longembolie hebt, kom je er soms snel vanaf met een bloedverdunner. Bij mij was de schade al groter. Het was inmiddels april.

Kapot na één squat
Het herstelproces was heftig. Sporten bouwde ik op met één squat. De fysiotherapeut zei: ‘Wow, ik heb nog nooit zo’n hartslag gezien na één beweging.’ Ik heb er heel hard voor moeten werken, maar in september kon ik weer door met mijn studie. Ik ben afgestudeerd en werk inmiddels als communicatiemedewerker. Mijn leeftijd hielp natuurlijk bij het fysieke herstel, maar mentaal merk ik door de jaren heen wat het met me heeft gedaan. Er zit een soort onzekerheid in mijn lijf, zeker als ik iets benauwder ben. Het begin van de coronatijd vond ik ook zwaar, omdat de symptomen zo leken op wat ik heb ervaren.

Risicofactoren
In het ziekenhuis zeiden ze al snel: bij jonge meiden denken we bij een longembolie aan de pil als oorzaak. Er waren bij mij ook geen andere risicofactoren, zoals roken, overgewicht of erfelijke factoren. Het is niet mijn missie om te zorgen dat niemand de pil meer slikt. Ik denk dat die ook voordelen heeft. Maar: wees je wel bewust van je lichaam. Je lijf geeft signalen en stap naar de huisarts als je twijfelt. En welke anticonceptie je uiteindelijk ook kiest: kies bewust. Goede informatie is dan wel heel belangrijk. Vaak is die verwarrend, ook als je al een trombose hebt gehad.

Ik voel geen woede over hoe het is gelopen. Elke jonge meid die nu bij mijn huisarts binnenkomt met klachten zoals de mijne, die wordt nu gelukkig gezien. En al in het ziekenhuis besprak ik alles met mijn vriendinnen. Zij waren ontzettend lief en gingen zelf ook nadenken. Hoelang slik ik de pil al? Hoe voel ik me daarbij? Wat mij is overkomen, heeft daardoor ook mooie dingen teweeggebracht. Ik vind het waardevol om het gesprek over dit onderwerp met andere vrouwen te hebben. Dat maakt mijn goede afloop de moeite waard.”

Met uw gift maakt u een groot verschil!
Draag ook bij aan een toekomst zonder trombose. Steun onderzoek naar een betere behandeling van trombose en betere medicijnen om trombose te behandelen en te voorkomen.

Stop de prop. Stop trombose.

Start doneren