fbpx
Oscar vd Biggelaar moest een rib missen door trombose

6 april 2019

Een rib missen door trombose

Oscar van den Biggelaar (28 jaar) kreeg een armtrombose en moet sindsdien een rib missen door trombose. Dat klinkt volgens hem enger dan het is. Lees zijn verhaal.

Midden in verbouwing

Van den Biggelaar: “Ik had al een tijd last van mijn arm. Ik zat middenin een verbouwing. Veel schuren en schilderen. Aan het eind van de dag voelde het alsof er een dik elastiek om mijn arm zat. Na een hockeytraining maakte ik me zo’n zorgen dat ik naar de spoedeisende hulp wilde. Ik ben zelfs naar een andere stad gereden, omdat ik in Eindhoven niet snel terecht kon.”

Ontstoken spier

Ze dachten in het ziekenhuis aan een ontstoken spier. Hij weet het niet precies meer. Hoe dan ook, toen hij zich als sportieve, 25-jarige man meldde met een pijnlijke arm gingen er bij de arts geen alarmbellen rinkelen. Hij stond snel weer buiten en vertrok gewoon op wintersport: “Tijdens het skiën bleef ik last houden. Mijn hand werd paars. Zodra ik terug was, ging ik naar het Catharina Ziekenhuis. Daar zagen ze het direct: armtrombose. Ik kreeg bloedverdunners en een katheter. Ineens lag ik op de medium-care.”

Een rib verwijderen

“De vaatchirurg, Joep Teijink, kwam langs en vertelde dat hij mijn eerste rib wilde verwijderen. Die rib heeft niet echt een functie, dus je kunt hem missen. En het bloedvat zou dan meer ruimte krijgen. Dat voorkomt een nieuwe trombose. Hij legde alles heel duidelijk uit en dat gaf veel vertrouwen. We hebben eerst wel een second opinion gevraagd bij een bevriende specialist. Die zei ook dat we in goede handen waren.”

“Een rib verwijderen klinkt eng, maar ik dacht al snel: waarom niet? Ik was niet echt zenuwachtig. Geef me een spuitje en ik voel er niets van, haha. Het herstel was wel vervelend. Het is een grote ingreep, dus het duurde even voor de borstspieren weer hersteld waren. En ik moest nog wel een tijdje bloedverdunners slikken en naar de Trombosedienst voor controle. Gelukkig was ik net bezig met afstuderen, dus ik had een flexibele agenda, maar het lijkt me echt lastig als je daar lang aan vastzit.”

Ik heb nergens meer last van

“Je gaat het ziekenhuis in, je komt eruit en je rib is weg. Ik heb me toen helemaal niet zo gerealiseerd dat een armtrombose zoiets ernstigs was. Dat ik door het oog van de naald ben gekropen, besefte ik denk ik pas na een half jaar. Nu denk ik er niet veel meer aan, want ik heb ook nergens last van. Als ik nog het gevoel had dat het terug zou kunnen komen, zou ik er vast vaker bij stilstaan.”

Vaatchirurg Joep Teijink

De arts van Oscar, Joep Teijink: “Inmiddels hebben we meer dan 32 patiënten zo behandeld als Oscar, zonder ernstige complicaties. Zij hoeven daarna maar 6 weken antistolling te gebruiken.”

Doneer voor onderzoek naar trombose

Prof. dr. De Borst is gedreven op zoek naar de beste behandeling.

Help mee