fbpx
Risico op coronavirus met Trombose

14 maart 2023

Coronavaccins en trombose

Veel mensen maken zich ook nu nog zorgen over het effect van de COVID-19 vaccins. Met name vanwege het feit dat deze trombose zouden veroorzaken.

Het aantal tromboses is inderdaad licht toegenomen door de vaccinaties, zoals dat waarschijnlijk bij alle vaccinaties het geval is. In het bijzonder door de Janssen en AstraZeneca vaccins, die al sinds respectievelijk juni en november 2021 niet meer in Nederland gebruikt worden.

Er lopen nu verschillende onderzoeken in Nederland naar hoe vaak de vaccins daadwerkelijk hebben geleid tot trombose. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, weten we al wel dat het om een zeer klein aantal mensen gaat. Hierdoor is en blijft het positieve effect van de vaccins zwaar opwegen tegen deze bijwerking, omdat het hebben van corona in ieder geval de kans op trombose vergroot. Als trombose optreedt, is het kort (tot 1 maand) na de vaccinatie.

Al ver voor corona kregen 80 Nederlanders per dag een veneuze trombose, zoals een trombosebeen of een longembolie; en 200 Nederlanders per dag een arteriële trombose zoals een hart- of herseninfarct.

Er zijn – helaas – veel factoren die kunnen leiden tot trombose. U leest er hier meer over.