Steun onderzoek naar longembolie

Steun onderzoek naar longembolie

Elk jaar houden 6.000 patiënten adembenemende klachten over aan een longembolie, zoals chronische vermoeidheid en ademnood. Onderzoek naar een betere behandeling en revalidatie is daarom hard nodig.

Wat is een longembolie?

Longembolie is trombose in de longen. Bij een longembolie zijn de bloedvaten van de longen verstopt door een of meer bloedstolsels. Daardoor krijgt u minder zuurstof in uw bloed en krijgt u het benauwd.

> Lees hier meer over longembolie

Als een longembolie op tijd ontdekt wordt, is het meestal goed te behandelen. De ernst van een longembolie hangt af van de grootte van de embolie. Bij een grote longembolie wordt een gedeelte van de bloedsomloop geblokkeerd. Dan komt er weinig zuurstof in het bloed en kan een longinfarct ontstaan. Een gedeelte van het longweefsel sterft dan af door een tekort aan zuurstof. Dit gebeurt bij ongeveer 1 op de 10 mensen met een longembolie.

> Lees hier meer over longinfarct

Onderzoek is hard nodig

Elk jaar krijgen zo’n 12.000 Nederlanders een longembolie. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen, ondanks een goede antistollingsbehandeling, zeer slecht herstelt en blijvende schade ondervindt. Ze blijven benauwd en raken snel vermoeid.

> Lees hier meer over post-longembolie syndroom

Op dit moment bestaat er geen standaardzorg of revalidatietraject. Dat moet er komen. Maar daar is nog veel onderzoek voor nodig. Wat werkt wel en wat werkt niet. Daarbij zijn ervaringen van longemboliepatiënten enorm belangrijk.

> Lees hier het verhaal van Elize (55), die een dubbele longembolie kreeg

Een goed revalidatietraject zal in de toekomst vele restklachten voorkomen. Maar het zorgt er ook voor dat de kwaliteit van leven na een longembolie sterk verbetert. Met donaties kunt u ervoor zorgen dat deze belangrijke onderzoeken gedaan kunnen worden.

Doneer vandaag nog