Trombose en Corona

Trombose en Corona

Trombose en Corona: samenvatting van het laatste nieuws

22 april 2021

Inmiddels hebben we al meer dan een jaar te maken met het coronavirus. Veel mensen hebben vragen over bijvoorbeeld het virus zelf, het risico dat zij lopen als trombosepatiënt, en de verschillende coronavaccins. Om uw vragen zo volledig mogelijk te kunnen beantwoorden verzamelen wij relevante en recente informatie.

 

Trombose als bijwerking van coronavaccins

Recent is gebleken dat het AstraZeneca-vaccin een zeer zeldzame bijwerking van ernstige trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes kan veroorzaken bij 1 op de 100.000 tot 250.000 gevaccineerden. In Nederland is een vaccinatiestop voor dit vaccin voor mensen onder de 60 jaar. De eerste prik met het nieuwe Janssen-vaccin is inmiddels gezet.

> Lees hier het meest recente nieuws over het AstraZeneca en Janssen vaccin

 

Gebruik van antistollingsmiddelen bij vaccinatie

Bij het maken van een vaccinatie-afspraak wordt gevraagd of u antistollingsmiddelen gebruikt. Als dat zo is, dan krijgt u het advies om na vaccinatie 15 minuten te drukken op de plek van de vaccinatie om een blauwe plek te voorkomen. Voor de duidelijkheid kunt u uw Antistollingspas meenemen naar de vaccinatie-afspraak.

> Lees hier meer over de coronavaccins bij het gebruik van antistollingsmedicatie

  

Mensen met hart- en vaataandoeningen zijn een risicogroep

Als u antistollingsmiddelen gebruikt en/of een hart- of vaataandoening heeft, loopt u meer risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Daarom is het voor u extra belangrijk dat u zich laat vaccineren. Als u eerder een veneuze trombose heeft gehad loopt u in principe geen extra risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus.

> Lees hier meer algemene informatie over het coronavirus en (veneuze) trombose

 

Onderzoek relatie trombose en corona door samenwerking

Bij 49% van de coronapatiënten op de Intensive Care (IC) en bij 10% van de patiënten op de verpleegafdeling ontstaat trombose. De Dutch Covid & Thrombosis Coalition (DCTC), een initiatief van de Trombosestichting, verenigt wetenschappers van alle grote Nederlandse ziekenhuizen om de relatie tussen corona en trombose te onderzoeken.

> Lees hier meer over het onderzoek van prof. dr. Menno Huisman en dr. Erik Klok naar het voorkomen van complicaties bij coronapatiënten

De Trombosestichting zet zich in voor een toekomst zonder tromboseleed. Dankzij de steun van donateurs kunnen wij onderzoeken, zoals het onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose, financieren. Helpt u mee?

Steun trombose-onderzoek

 

Laatste nieuwsberichten

corona covid vaccin corona covid vaccin corona covid vaccin

Vragen over trombose en corona

Wij ontvangen veel vragen over de verschillende coronavaccins, het gebruik van antistollingsmedicatie en trombose.

Meer informatie

AstraZeneca en Janssen coronavaccin

Wij verzamelen recent nieuws over de huidige coronavaccins en de risico’s op hun bijwerkingen.

Meer informatie
corona vaccin corona vaccin corona vaccin

Vaccinatie en antistollings- middelen

Gebruik van antistollingsmiddelen moet gemeld worden bij het maken van een vaccinatie-afspraak.

Meer informatie