fbpx

6 maart 2018

Bloedverdunners gebruiken en toch trombose krijgen?

In onze rubriek Stel uw vraag vroeg Arno zich af: Kun je als je bloedverdunners gebruikt alsnog trombose krijgen? Dr. Victor Gerdes is internist in het MC Slotervaart (Amsterdam) en geeft antwoord. Het korte antwoord: ja, dat kan.

“Als iemand bloedverdunners gebruikt voor de behandeling van trombose, longembolie of boezemfibrilleren, en diegene neemt de medicatie zorgvuldig alle dagen in, is de kans om trombose of longembolie te krijgen laag”, aldus dr. Gerdes.

Trombose voorkomen

“Bloedverdunners worden ook gebruikt ter voorkoming van trombose, bijvoorbeeld na operaties. Dan worden vaak injecties gebruikt (laag moleculair gewicht heparine, LMWH), maar ook wel tabletten van de nieuwere bloedverdunners (DOACs: rivaroxaban, apixaban, edoxaban, dabigatran ). De dosis is dan lager dan bij de behandeling van trombose. Bij deze lagere dosering is de effectiviteit van de bloedverdunners minder, en kán iemand trombose krijgen. In deze situatie (operatie, maar geen recente trombose) is die kans echter niet heel groot. En met de lagere dosis bloedverdunners is de kans op een bloeding ook lager.

De medicijnen die mensen met hart- en vaatziekten gebruiken zoals aspirine (acetylsalicylzuur), ascal (carbasalaatcalcium) of clopidogrel (plavix) hebben ook een bloedverdunnend effect, vooral bedoeld om een hartinfarct of herseninfarct te voorkomen. Deze medicijnen beschermen echter onvoldoende tegen een trombosebeen of longembolie; het is niet uitzonderlijk dat iemand met een dergelijk medicijn trombose krijgt.”

Te lage INR-waarde

“Als iemand acenocoumarol of fenprocoumon gebruikt (vitamine K antagonisten, het soort bloedverdunners waarbij regelmatige controle van de INR nodig is) en de INR waarde is daarbij vele dagen veel te laag (waarden onder de 1.5) dan is de kans op trombose tijdelijk hoger. Zodra de INR waarde weer in het juiste bereik is, is de kans op trombose heel laag. De INR waarde kan soms lager zijn dan de bedoeling is door tijdelijke problemen zoals ziekte, gebruik van andere medicijnen, darmproblemen of gebruik van veel grotere hoeveelheden vitamine K-rijke voeding dan normaal.”

Extra alert

“Als er trombose ontstaat bij het zorgvuldig innemen van de juiste dosis bloedverdunners (en bij vitamine K antagonisten ook een goede INR waarde) is er vaak iets bijzonders aan de hand zoals een ernstige infectie, een actieve auto-immuunziekte of kanker. De arts moet dan extra alert zijn of zoiets speelt.”

——–

Elke maand behandelen we in de rubriek “Stel uw vraag” een trombosegerelateerde vraag. Heeft u ook een vraag over trombose? Stuur ons dan een email via tsn@trombosestichting.nl, met als onderwerp “Stel uw vraag”, en wie weet behandelen we binnenkort uw vraag.