fbpx

3 mei 2018

Heeft afvallen invloed op de INR?

Verschillende mensen hadden dezelfde vraag voor onze rubriek “Stel uw vraag”: heeft afvallen invloed op de INR? Dr. Victor Gerdes is internist in het MC Slotervaart (Amsterdam) en geeft antwoord.

Heeft u ook een vraag over trombose? Elke maand behandelen we in de rubriek “Stel uw vraag” één trombosegerelateerde vraag. Stuur ons een email via tsn@trombosestichting.nl, met als onderwerp “Stel uw vraag”, en wie weet behandelen we binnenkort uw vraag.

Totale bloedvolume

“Als iemand 25% van zijn of haar lichaamsgewicht afvalt, bijvoorbeeld van 100 naar 75 kilo, dan neemt het totale bloedvolume ook wat af. Vitamine K remmers zijn sterk eiwitgebonden, en dus met name in het bloed aanwezig. Als het bloedvolume afneemt zijn er minder tabletten nodig voor hetzelfde effect.”

Voedselpatroon

“Afvallen zelf heeft geen grote directe invloed op de INR. Bij afvallen veranderen mensen hun voedselpatroon echter drastisch. Ze eten minder en gezonder, en hierbij verandert de inname van vitamine K meestal. Vitamine K komt met name voor in groene groentes, zoals boerenkool, avocado en spinazie. Dit kan wel een grote impact hebben op de INR. Vitamine K beïnvloedt immers direct de behandeling met vitamine K remmers.

Tenslotte kan het zijn dat mensen bepaalde medicamenten niet meer nodig hebben als zij afvallen. Als dat middelen zijn de invloed hebben op acenocoumarol of fenprocoumon kan zo een verandering van de INR optreden.

Afvallen en DOACs

Bij DOACs wordt nauwelijks rekening gehouden met het gewicht. Alleen onder de 60 kilo passen we de dosis van rivaroxaban soms aan, bij dabigatran hoeft dat niet.

 

Lees meer in de rubriek “Stel uw vraag”