Laatste nieuws AstraZeneca en Janssen vaccin

5 mei 2021

Laatste nieuws AstraZeneca vaccin

Mensen jonger dan 60 jaar (geboren in 1961 of later) zullen niet meer gevaccineerd worden met het AstraZeneca vaccin, oftewel Vaxzevria. Dat adviseerde de Gezondheidsraad op donderdag 8 april aan minister De Jonge, die dit advies heeft overgenomen naar aanleiding van de trombose-bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin. Mensen ouder dan 60 jaar (geboren in 1960 of eerder) kunnen nog wel het AstraZeneca vaccin krijgen. De belangrijkste punten in het kort:

  • Mensen van onder 60 jaar krijgen geen AstraZeneca vaccin meer. Zij krijgen een ander vaccin aangeboden (hierin is geen keuze welk vaccin).
  • Mensen van boven de 60 jaar kunnen nog wel het AstraZeneca vaccin krijgen. Volgens de Gezondheidsraad zijnde risico’s op gezondheidsschade door het coronavirus bij 60-plussers veel groter dan het risico op de gemelde zeer zeldzame bijwerking van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes.
  • Deze bijwerking worden tot op heden vooral gezien bij mensen onder de 60 jaar.
  • Er lijkt geen aanwijzing te zijn dat mensen met bepaalde risicofactoren zoals Factor V Leiden of een trombosegeschiedenis meer risico lopen op deze zeer zeldzame bijwerking. (Zie voor meer informatie verder op deze pagina).
  • Wie al een eerste prik met AstraZeneca heeft gehad, kan de tweede prik AstraZeneca krijgen. Er zijn geen gevallen gemeld van de zeldzame trombose-bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin na een tweede prik. Deze bijwerking doet zich binnen twee weken na de eerste prik al voor.
  • Het is op dit moment niet mogelijk dat mensen van onder de 60 jaar die wel graag het AstraZeneca vaccin willen krijgen (bijvoorbeeld omdat ze een groot risico op een ernstig COVID-verloop verloop hebben) daarvoor kunnen kiezen.
  • Op dit moment is er geen sprake van vergelijkbare bijwerkingen bij de andere coronavaccins.

> Lees op de website van Lareb het actuele overzicht van de bijwerkingen

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen of zorgen hebben over uw eigen medische situatie en het vaccineren tegen het coronavirus, dan kunt u deze het beste bespreken met uw huisarts.

Laatste nieuws Janssen vaccin

Het Europees Medicijn Agentschap heeft op 20 april een advies gegeven over het Janssen vaccin. Het vaccin mag zonder beperkingen ingezet worden in Europa. De EMA had een onderzoek ingesteld nadat in de VS 8 mensen een zeldzame trombose-bijwerking hadden gemeld na een vaccinatie met het Janssen vaccin (bij bijna 7 miljoen vaccinaties). Bij de zeldzame bijwerking daalt het aantal bloedplaatjes en ontstaat trombose, zoals sinustrombose. N.a.v. de uitspraak van het EMA zal het Janssen vaccin zoals gepland in Nederland worden ingezet. Inmiddels is de eerste prik met het Janssen-vaccin op 21 april gezet.

Webinar antistolling en antistolling

Harteraad heeft op 14 april een webinar opgenomen met prof. dr. Saskia Middeldorp (internist Radboudumc) en prof. dr. Hugo ten Cate (internist Maastricht UMC+) over antistolling, vaccineren en de zeldzame trombose-bijwerking van AstraZeneca.

> Lees hier verder

Ik lees van alles over de zeer zeldzame trombose-bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin. Hoe zit dit precies?
Er zijn in Nederland tot nu toe 8 gevallen gemeld van, vooral vrouwen onder de 60 jaar, die een zeer zeldzame maar heftige bijwerking hebben gehad. Het gaat om een heel heftige immuunreactie van het lichaam waardoor het lichaam bloedplaatjes aanvalt. Daardoor ontstaat trombose op bijzondere plekken, bijvoorbeeld in de bovenbuik (buikvene trombose), in de longen (longembolie) of in de hersenen (sinustrombose). Dit gaat vaak gepaard met bloedingen. Deze immuunreactie wordt VITT genoemd. Belangrijk om te realiseren is dus dat deze zeldzame trombose-bijwerking VITT een heel andere ontstaansgeschiedenis heeft dan “gewone” trombose.

> Voor actuele informatie over VITT, zie de website van het RIVM

Wereldwijd zijn tot nu toe zo’n 170 gevallen gemeld van deze bijwerking na vaccinatie met AstraZeneca, op zo’n 34 miljoen gevaccineerde mensen. De kans om deze immuunreactie te krijgen is dus ontzettend klein. De kans op VIPIT wordt nu geschat op 1 op 100.000 tot 1 op 250.000 vaccinaties. Dat betekent dat als 100.000 tot 250.000 mensen gevaccineerd worden, er 1 persoon VIPIT kan ontwikkelen. Er is gelukkig wel een behandeling voor.

Deze bijwerking kan leiden tot een sinustrombose. Sinustrombose heeft ernstige gevolgen (het is een bijzondere vorm van herseninfarct), en een klein deel van de patiënten met sinustrombose overlijdt. Daar komt het volgende bij: voor jonge vrouwen onder de 30 is de kans op overlijden na een COVID-infectie even groot als de kans om deze bijwerking te krijgen van de vaccinatie.

Ik heb een stollingsafwijking (bijvoorbeeld Factor V leiden) en een of meerdere keren trombose gehad. Ik heb nu een oproep voor vaccineren gekregen. Moet ik dit doen?
Inmiddels weten we iets meer over de verwachte bijwerkingen bij het vaccin van AstraZeneca, maar ook van Pfizer en Moderna. Er zijn inmiddels tientallen miljoenen prikken gezet met alle drie de vaccines. Nergens is gebleken dat mensen die eerder een trombose of longembolie hebben gehad na vaccinatie een grotere kans hebben op een nieuwe trombose. U kunt zich dus laten vaccineren, u loopt geen hoger risico op trombose door het vaccin vanwege uw erfelijke aanleg.

Hoe zit het dan met de bijwerkingen van de andere vaccins?
Ook bij de vaccins van Pfizer en Moderna zijn een aantal heel heftige bijwerkingen gemeld, maar tot nu toe niet deze immuunreactie VITT. Wel zijn trombose en longembolieën gemeld, maar uit geen enkele studie blijkt dat dit komt door de vaccins. Trombose komt sowieso vaak voor.

Hoe vaak komt normale trombose voor?
Trombose komt heel vaak voor. In Nederland krijgen elke dag zo’n 100 mensen een veneuze trombose (longembolie, trombosebeen), en zo’n 165 mensen een arteriële trombose (hartinfarct, herseninfarct). Voor sinustrombose geldt dat ook dit zo’n 250 keer per jaar voorkomt, vooral in de leeftijdsgroep vrouwen tussen de 25 en 60 jaar oud (vaak vrouwen met ernstig overgewicht).

Hoe vaak komt trombose in combinatie met corona?
Het coronavirus zelf geeft ook een groot risico op trombose. De helft van de mensen die op de IC terecht komen ontwikkelt ernstige trombose. En 1 op de 10 mensen die op de verpleegafdeling ligt. En ook hartschade en hersenschade lijkt vaker voor te komen bij mensen met COVID-19 infectie. Voor iedereen boven de 60 is het risico om ernstig ziek te worden van corona echt vele malen groter dan het risico op de trombose-bijwerkingen van de vaccins.

Meer informatie
> Vragen en antwoorden AstraZeneca op website RIVM
> Advies Gezondheidsraad op website Rijksoverheid
> Bijwerkingen coronavaccins op de website van Lareb