Home
Home
Doneer nu!

Preventie & leefregels

Het beste wat u kunt doen om trombose tegen te gaan is uw vaten in goede gezondheid houden. Daarbij hoort:

  • niet roken
  • gezond eten
  • bewegen

Desondanks kunt u toch een trombose krijgen. Ook in dat geval zijn er een aantal preventieve maatregelen die u kunt volgen om te voorkomen dat de trombose uitbreidt of terugkeert. 

De belangrijkste maatregel: houd u aan de behandeling van uw arts of de trombosedienst. Als het nu gaat om het slikken van uw antistollingstabletten of het dragen van de voorgeschreven elastische kousen, het is belangrijk dat u de voorgeschreven behandeling volgt en uw arts of trombosedienst inlicht als er iets verandert in uw situatie. 

Een patiënt met trombose heeft vaak meerdere risicofactoren; uw arts zal altijd bekijken hoe u het risico op herhaling van trombose in uw geval kunt verkleinen. Een gezonde levensstijl is daarbij belangrijk:

  • veel bewegen is belangrijk: lopen met de hond, fietsen of wandelen, bewegen draagt bij aan de gezondheid van uw vaten. Ook als u slecht ter been bent is het goed om te bewegen. Vermijd wel blessuregevoelige sporten en contactsporten.
  • voorkom dat u langdurig zit of stilstaat. Als u lang achter de computer zit of een met het vliegtuig reist, zorg dan dat u minstens elke twee uur opstaat om even rond te lopen. 
  • gevarieerd eten is niet alleen lekker, het is ook gezond.   
  • stop met roken

Als u antistollingsmiddelen slikt, kunt u met de volgende adviezen de kans op complicaties van uw antistollingsbehandeling verkleinen: 

Dagelijks tabletten innemen
Het is belangrijk dat u uw medicijnen elke dag inneemt. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om u daaraan te herinneren. Zo kunt u de tabletten elke dag op een vast tijdstip innemen. Maakt u gebruik van een doseringskalender, zet dan direct een kruisje nadat u de tabletten hebt ingenomen. Zo voorkomt u vergissingen.

Zorgverleners inlichten
Mocht u onverwachts worden opgenomen in het ziekenhuis, dan is het belangrijk dat u artsen en verpleegkundigen vertelt dat u antistollingsmedicijnen slikt. Licht ook uw tandarts bij een tandartsbezoek in.

Andere medicijnen slikken? Stem af
Als u naast uw antistollingsmiddelen andere medicijnen wilt slikken (bijvoorbeeld tegen hoofdpijn), kan dat de werking van uw antistollingsmiddelen storen. Overleg daarom altijd met uw huisarts wanneer u andere medicijnen wilt slikken. Als uw huisarts, specialist of andere behandelaar u nieuwe medicijnen voorschrijft, vertel hem of haar dat u ook antistollingsmiddelen gebruikt.

Contact opnemen met de trombosedienst
Staat u onder controle van de trombosedienst en veranderen er bepaalde omstandigheden in uw leven, neem dan altijd contact op met de trombosedienst. Neem contact op als u:
- uw tabletten vergeten bent in te nemen
- ziekt bent (griep, koorts, diarree)
- opgenomen wordt in het ziekenhuis
- bij de tandarts tanden of kiezen laat trekken
- vakantieplannen hebt
- een dieet volgt
- als u gaat stoppen (na overleg met uw huisarts) met uw medicijnen
- als u ongerust bent over u behandeling of vragen hebt over uw medicijnen of behandeling

Contact opnemen met de huisarts
Als uw urine rood van kleur is of uw ontlasting gitzwart, twijfel dan niet en neem direct contact op met uw huisarts.